U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Herberg 't Witte Paard

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Herberg 't Witte Paard is bekend van een enkele vermelding uit 1858. Ook stond er in het rampjaar 1672 in Deurne een herberg genaamd Het Witte Peerdt, die in dat jaar afbrandde.


De herberg van 1858 werd gedreven door Johannes Beekers, die tevens landbouwer en slager was. Deze herberg stond op de hoek van de Markt en de Molenstraat, waar nu het VVV-kantoor bij de bibliotheek is. Het huis heeft een lange en rijke historie. Het was in 1729 het geboortehuis van de bekende Jan Floris Martinet. Voor de volledige geschiedenis van dit pand zie onder Markt 12.

De herberg Het Witte Peerdt die in 1672 in vlammen opging, stond ongeveer op de hoek van de Heuvelstraat en de westzijde van de Stationsstraat. Op 19 november 1672 brandde deze herberg tot de grond toe af. Dit gebeurde door moedwil van Franse soldaten. Zij plunderden die dag ook de kerk en een aantal huizen en sloegen daarbij honderden kisten en kasten in gruzelementen. Ook werd een persoon doodgeschoten en raakten er vier levensgevaarlijk gewond.


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Herberg 't Witte Paard
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Herberg 't Witte Paard was gevestigd in het geboortehuis van de beroemde Jan Floris Martinet. Het was toen nog een predikantswoning. In 1858 was de toenmalige herbergier Johannes Beekers er tevens landbouwer en slager. Het beeld van Toon Kortooms staat waar vroeger herberg was. In het rampjaar 1672 was er in Deurne ook een herberg, genaamd Het Witte Peerdt, die op 29 november van dat jaar door Franse soldaten in brand werd gestoken. Er werd die dag ook nog iemand door hen doodgeschoten.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Toon kortooms markt deurne 2010.jpg
Getoond plaatje Toon kortooms markt deurne 2010.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.463777° N, 5.795119° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.