Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Herberg van Martinus van de Kerkhof

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De herberg van Martinus van de Kerkhof was aanvankelijk in de Walsberg en later in de Lindenlaan (Kwikstraat), waar hij tevens een slagerij had.

Martinus van de Kerkhof was naast herbergier ook nog strodekker en slager, een combinatie die vroeger veel voorkwam.

De vroegste vermelding van deze herberg is van 19 november 1893. Op die dag weigerden in de Walsberg twee Deurnenaren de herberg van de kastelein Martinus van de Kerkhof op diens verzoek te verlaten. Ze werden daarvoor later ieder tot 14 dagen cel veroordeeld.

Waar deze herberg stond is niet met zekerheid bekend. Mogelijk was de herberg gevestigd in het pand dat Van de Kerkhof op 3 september 1894 voor 825 gulden kocht van Theodorus Bouwmans; dan zou hij het daarvoor van de verkoper gehuurd hebben. Bij die herberg was ook een schietbaan van de handboogschutterij.

In 1901 kocht Martinus van de Kerkhof een perceel land aan de Kwikstraat van Johannes Antonius Köhnen, bouwde er een huis en vroeg in 1902 vergunning aan tot het oprichten van een slagerij.

In 1904 kreeg hij ook vergunning om er alcohol te verkopen. De ruimten waarin hij zijn cafébedrijf uitoefende waren de gelagkamer en de keuken met een oppervlakte van resp. 11,81 en 18,96 m2 Volgens een lijst van 1905 was het café van Martinus van de Kerkhof in de Kwikstraat A 231a.