U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Het Blauwe Orkest

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Blauw Orkest tijdens een repetitie. Klik op het icoon voor meer informatie.
Het Blauw Orkest 5 juni 1960, in de aula van SVD.
Het Blauw Orkest 5 juni 1960, in de aula van SVD.
Foto's 3 x: collectie Jan van Deursen
Leden van het Blauw Orkest maken een uitstapje. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Rien van der Putten.

Het Blauwe Orkest was een symfonieorkest en werd in 1950 door een aantal Deurnese strijkers opgericht.


Het Blauwe Orkest was een groep jongens en meisjes uit Deurne die van muziek hielden. De groep is nooit opgericht als vereniging maar heeft wel regelmatig als “Het Blauwe Orkest” opgetreden. De bezetting bestond uit veertien violen, vier cello’s en twee strijkbassen. Dirigent–directeur was Jacques (Jac) van Dijk die daarnaast ook de functies uitoefende van voorzitter, secretaris, penningmeester, instructeur, organisator etc.

De instrumenten die deze groep bespeelde waren door hen zelf gekocht. Repetities vonden plaats in een kleine zaal van de pastorie aan de Kerkstraat.

Ondanks zijn studie, die veel tijd vroeg, wist Jacques van Dijk toch telkens tijd vrij te maken om met groot enthousiasme de repetities te leiden. Bij passende gelegenheden zorgde het “Het Blauwe Orkest” op waardige wijze voor een goed programma met stemmige muziek. Op zondagmiddag 20 januari 1952 trad het orkest voor het eerst sinds haar bestaan op in patronaatgebouw Rust Roest.

Het Blauwe Orkest heeft zich, ondanks veel inzet, niet weten te handhaven. De tanende belangstelling was er de oorzaak van dat het orkest na ongeveer twaalf en een half jaar werd opgeheven.

In Deurne waren helaas niet genoeg muziekliefhebbers beschikbaar om de tekorten te kunnen aanvullen. Pogingen van Jacques van Dijk om op het fundament van de overgebleven kern van Het Blauwe Orkest een ensemble op te richten hebben helaas niet het gewenste resultaat gehad.