U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Historisch Café Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Historisch Café Deurne (HCD) naar een idee van en opgericht door Luuk Keunen was vanaf 2003 een virtueel café waar geïnteresseerden in de geschiedenis van Deurne discussiëren over lokaal-historische onderwerpen via internet.

In de loop van 2003 ontstond bij een groot aantal (amateur-)historici in en rondom Deurne de behoefte om samenwerking te zoeken. Die samenwerking bestond al voor een deel via heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne, maar niet iedereen voelde de behoefte lid te worden van een vereniging voor inhoudelijk overleg op een ontspannen manier.

Daarom werd op 20 mei 2003 gestart met een e-mailgroep. Daar werd een tweemaandelijkse bijeenkomst aan verbonden in een Deurnes café of in het Heemhuis, al naar gelang beschikbaarheid en de hoeveelheid verwachte personen.

Meer dan 40 mensen uit (voornamelijk) de gemeente Deurne, Helmond, Gemert-Bakel, Someren en Asten discussiëerden op deze manier.

Kenmerk van het Historisch Café Deurne was de losse organisatie (zonder juridische status en zonder voorzitter). Men kon er op ontspannen wijze lokaal-historische gegevens over (groot) Deurne uitwisselen.

Een en ander resulteerde in 2004 onder meer in een grondig herziene geschiedenisbijdrage aan de gemeentegids van de Gemeente Deurne en in enkele plaatselijke activiteiten in het kader van de Week van de Geschiedenis.

Met de komst van DeurneWiki in 2010 werd de mogelijkheid geschapen om middels de overlegpagina over ieder onderwerp met betrekking tot (de geschiedenis van) Deurne te discussiëren en verviel de noodzaak tot en behoefte aan het Historisch Café Deurne. Echter het Historisch Café was zo in bij diverse leden dat er verzocht werd om het toch te blijven handhaven. Eind 2019 werd deze dienst door Yahoo opgeheven maar mede door het overlijden van Anton Vissers ,de grote initiator achter dit geheel, werd het café al niet meer druk bezocht.