U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Hockeyclub DOS

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op woensdag 14 mei 1941 vond in het clublokaal van Sportvereniging DOS de oprichtingsvergadering plaats van de hockeyafdeling. Deze afdeling kreeg de naam hockeyclub DOS.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste bijeenkomst werd ingeleid door Peter Vink die daarbij de vreugde uitsprak voor het feit dat er zich al een tiental belangstellenden voor de hockeysport gemeld hadden. Vervolgens werden er nog enkele organisatorische punten besproken zoals de verhouding tot de afdeling voetbal, eventuele toetreding tot de afdeling Zuid Nederland van de KNHB, vaststelling van het ballotagegeld, contributie, samenstelling van een reglement en de oprichting van een afdeling junioren.

Jan Jegerings (voorzitter), Chr. Kuijten (secretaris) en Jac. Goossens (penningmeester) werden vervolgens per acclamatie in het eerste bestuur gekozen. Peter Vink werd benoemd tot commissaris voor technisch advies en werd tevens de eerste trainer.

Vervolgens nam Sjaak Mutsaers, voorzitter van de afdeling voetbal, het woord en sprak zijn blijdschap uit over het feit dat Deurne een hockeyclub gekregen had. In zijn toespraak gaf hij aan dat aan de onderlinge samenwerking niets zou ontbreken en hoopte gezamenlijk een grote sportvereniging te kunnen nastreven. Daarnaast deelde hij mede dat de hockeyers een eigen hockeyterrein zouden krijgen en dat de benodigde gelden ter bestrijding van de eerste noodzakelijke uitgaven aanwezig waren. Vervolgens werd afgesproken dat na de officiële oprichting van een afdeling atletiek een algemene vergadering gehouden zou worden.

Jeugdafdeling[bewerken | brontekst bewerken]

In november van het oprichtingsjaar werd reeds een afdeling junioren opgericht. De leeftijdsgrenzen werden vastgesteld van 8 tot 15 jaar en ook zij werden getraind door Peter Vink. Een week na 6 december werd begonnen met de oefeningen zodat Sint Nicolaas de Deurnese hockeyjeugd nog van de benodigde sticks kon voorzien.

Naamsverandering[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 augustus 1942 fuseerde de voetbalafdeling van DOS met Deurania en viel sportvereniging DOS uiteen. In die tijd zat de Venlose Hockey Club (VHC) zonder speelveld, op de velden aan de grens met Herongen waren bommen gevallen en afgezien van het gevaar daarvan was hockeyen ook niet mogelijk vanwege kraters en dergelijke. Op initiatief van Peter Vink heeft VHC toen enige tijd haar “thuiswedstrijden” gespeeld op het veld van hockeyclub DOS in Deurne. Daarvoor is toen nog een soort constructie gecreëerd als zou Deurne een dependance zijn van VHC (Deurne werd toen VHC-3a genoemd). Een tasbaar gevolg van deze situatie is nu nog de kledij, VHC en MHC Deurne hebben tot op de dag van vandaag hetzelfde clubuniform: witte blouse en blauwe rok/broek. De kousen waren aanvankelijk ook blauw met witte boord maar zijn inmiddels geheel wit.

Nog tijdens de Tweede Wereldoorlog is de naam Mixed Hockeyclub Deurne (MHC) ontstaan.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Vriendelijke mededeling Theo HOUBA aan Theo Vosmeer, juli 2015