U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Hoenderpark De Berkt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 3 apr 2022 om 13:05 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Hoenderpark De Berkt''' was een hoenderpark in Liessel. Het hoenderpark is niet verder bekend dan uit een aantal krantenadvertenties, waarvan de oudste uit 193...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoenderpark De Berkt was een hoenderpark in Liessel.


Het hoenderpark is niet verder bekend dan uit een aantal krantenadvertenties, waarvan de oudste uit 1939 dateert. De eigenaar was Fr. Aarts, die er onder meer in kuikens handelde. Het was zelfs telefonisch al bereikbaar, via het nummer 10.[1] In 1949 handelde Aarts ook in peren, kennelijk stonden er fruitbomen in of bij de weide waar de kippen scharrelden. Na die tijd komen we het hoenderpark niet meer in de krant tegen.[2] Dat hangt mogelijk samen met het overlijden van Aarts in 1951.

Vermoedelijk lag het hoenderpark op het tegenwoordige adres Berktsedijk 5. Op een topografische kaart uit 1936 herkennen we een drietal hokken op het perceel achter de boerderij. Ook op het buurperceel Berktsedijk 7 stonden al in 1936 meerdere kippenhokken achter de boerderij, zodat ook daar van een specialisatie sprake lijkt te zijn geweest. In 1955 woonden op de huisnummers 5 en 7 de broers Alphons en Bert, zonen van Francis.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De Zuid-Willemsvaart, 21 december 1939
  2. Helmondsche courant, 25 augustus 1949