U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Hogeweg (historische weg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op dit kaartje is in rood het noordelijke deel van de historische Hogeweg aangegeven. De weg lag in het zuiden overigens wat verder westelijk dan op dit kaartje staat weergegeven.
De tamme kastanje, die al op leeftijd was toen Roothaertstraat 98 werd gebouwd, stamt vermoedelijk uit de achtertuin van een huisje aan de oude Hogeweg.
Kadastraal veldwerkkaartje uit 1905. Bovenaan de Molenstraat, rechts de Groeneweg en links de vroegere Hogeweg. Aan de Hogeweg het hoekpand Molenstraat 30/Hogeweg 1, dan de kerkmolen en vervolgens Hogeweg 3-5. Het enige huis aan de andere zijde van de weg, Hogeweg 8, werd pas later gebouwd en valt ook buiten deze kaart.

De huidige Hogeweg, die pas rond 1971 is aangelegd, ligt loodrecht op de historische Hogeweg, het zandpad dat vanaf de Lindenlaan via Achter de Molenberg richting De Wieger liep en van daaruit iets naar het zuidoosten afboog.

Oudste geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vroegere Hogeweg stond voor 1800 ook bekend als de Lijkweg. Als de Hoichen wegh is de vroegste vermelding van 1608. Als Lijkweg goed de vroegst bekende vermelding zelfs terug tot 1490: een stuc lands gelegen aen dien lijckwech alsoe nae bij dat hagelcruijs op die sijde ter kercken waert.

De naam Hogeweg wijst op de hoge ligging op de Deurnese Akker, de naam Lijkweg op zijn functie als weg waarover men vanaf de zuidelijke Deurnese gehuchten het lichaam van een overledene richting kerkhof vervoerde.

Huidige herkenbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Hogeweg begon aan de Molenstraat, precies tegenover de Lindenlaan waar nu Achter de Molenberg begint, en liep van daaruit via de Roothaertstraat naar het zuiden, tot vlak achter het gebouw van De Wieger, en van daaruit schuin over de Vecht heen richting de spoorlijn. Aan het begin van deze weg lagen de huizen Hogeweg 1 en Hogeweg 3-5. De tamme kastanje in het plantsoen tussen de huidige Hogeweg en Roothaertstraat 98 stamt vermoedelijk uit de achtertuin van een afgebroken huis, wellicht Hogeweg 7.

Tussen 1936 en 1955 werd het gedeelte van de Hogeweg tussen de nieuw aangelegde Akkerweg en de spoorlijn opgeheven. Daarbij werd van het resterende deel, tussen Molenstraat en Akkerweg, het meest zuidelijke deel (achter De Wieger) in oostelijke richting verlegd, zodat er meer ruimte tussen De Wieger en de Hogeweg ontstond. De huidige straat Wiegershof volgt nog dit verlegde gedeelte van de Hogeweg. De oorspronkelijke Hogeweg, voor 1936, liep daarmee precies tussen de huidige Oude Liesselseweg en Wiegershof door. Op nevenstaand kaartje is de Hogeweg dus een stuk te ver naar het oosten ingetekend.

Bij de kruising Zaan-Amstel kruisten Peelstraat en Hogeweg elkaar. De diagonale lijn van de heg van Amstel 7-8 markeert nog het oude verloop van de Peelstraat hier. Het huis werd gebouwd in 1934, toen Hogeweg en Peelstraat nog bestonden.

Ten zuiden van de spoorlijn was nog in 1986 een klein gedeelte van de Hogeweg herkenbaar, namelijk waar deze met een bocht op de Liesselseweg aantakte (precies tegenover de St. Jozefstraat). Een houtsingel in de oksel van Liesselseweg en Energiestraat markeert nog het sindsdien opgeheven zandpad.

Huisnummering 1950-1955[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode 1950-1955 werd in de gemeente Deurne de oude wijkindeling van 1930 vervangen door de huidige adressering met straatnaam waarbij de even huisnummers aan de ene kant van de straat en oneven nummers aan de andere kant gesitueerd waren. Onderstaand ziet u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Engelen, Theodorus F.23a Hogeweg 8
Engelen, Martinus F.23a Hogeweg 8
Joosten Petrus J. F.24 Hogeweg 7
Jagers Johannes F.25 Hogeweg 5
van Dam Johannes G. F.26 Hogeweg 3
van der Stein Cornelis J. F.28 Hogeweg 1