U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Akkerweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.De volgende coördinaat is niet herkend: Geocoding failed.

Akkerweg
Akkerweg.jpg
Het tracé van de Akkerweg geprojecteerd op een kaart van de Koolhof (Google Maps 2012).]]
Bezig met het laden van de kaart...
Naam Akkerweg
Wijk Deurne centrum
Opheffing Bij de aanleg van de wijk Koolhof
Besluit vaststelling 23 december 1953

De Akkerweg was een verbindingsweg tussen de (thans Oude) Liesselseweg en de Groeneweg.

Deze weg komt niet als weg en niet als voetpad voor op het kadastraal minuutplan uit 1832, en moet dus van daarna dateren. Zelfs in 1936 staat de Akkerweg nog niet op topografische kaarten.

De straatnaam komt wel voor op de plattegrond met lijst van in totaal 526 straatnamen behorende bij het raadsbesluit van 23 december 1953 waarmee de straatnaamgeving en huisnummering per 1 januari 1955 in de gemeente Deurne werd vastgesteld.

Het enige gedeelte dat al die tijd wél op kaart stond, was een stukje van misschien honderd meter tussen Oude Liesselseweg en de verdwenen Hogeweg, die parallel liep aan de Oude Liesselseweg. In het verlengde daarvan is vóór 1953 de Akkerweg aangelegd, mogelijk toen in dezelfde periode het gedeelte van de vroegere Hogeweg tussen De Wieger en de spoorlijn werd opgeheven.

Deze weg volgde ongeveer het tracé van het eerste gedeelte van de huidige Maassingel tot aan de Jeker. Omdat er geen bewoning aan deze weg was, zijn er nauwelijks vermeldingen van deze straatnaam te vinden. Deze straatnaam verdween bij de aanleg van de wijk Koolhof eind jaren '60 van de 20e eeuw, toen namen van rivieren aan de straten gegeven werden en het hele stratenpatroon gewijzigd werd.