U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hubertus Lambertus Hanssen (1920-2016)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastoor Hanssen
Persoonsinformatie
Volledige naam Hubertus Lambertus Hanssen
Roepnaam Huub
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 16 december 1920
Overl.plaats Asten
Overl.datum 20 februari 2016
Beroep(en) geestelijke, rector, pastoor, overste, leraar
Stamboom.png Hanssen

Hubertus Lambertus (Huub) Hanssen (1920-2016) was een in Deurne geboren priester, die in 1976 pastoor werd in de parochie Vogelenzang.


Huub was een zoon van Hendrik Theodorus Hanssen (1893-1957) en Huberdina van den Acker (1894-1971).

Hij werd gedoopt en op acht-jarige leeftijd ook gevormd in de kerk van de H. Willibrordus te Deurne.

Na de lagere school volgde hij twee jaar een gymnasiumopleiding op het seminarie Christus Koning in Brouwhuis, om vervolgens zijn opleiding af te maken op het Augustinianum in Eindhoven.

Op 8 september 1943 werd hij in het Noviciaat te Asten lid van de Congregatie van de Priesters van het H. Hart door het uitspreken van de kloostergeloften. Op 16 juli 1950 ontving hij te Nijmegen de H. Priesterwijding, uit de handen van Monseigneur Mutsaerts.

Propagandist voor het Groot Seminarie Liesbosch, werd zijn eerste taak als priester.

Na twee jaar startte zijn eerste grote taak op Christus Koning, waar het allemaal begonnen was. Eerst als leraar en prefect en daarna als rector van 1957-1963. Aan Huub de taak om als rector de paters, broeders en studenten op een goede manier door al die veranderingen heen te loodsen die in die jaren plaatsvonden.

Aansluitend volgde een benoeming als rector van het Groot Seminarie in Nijmegen.

Na twee jaar in 1967 werd Huub benoemd tot provinciaal overste. Hij heeft alle opleidingshuizen moeten sluiten. Vele medebroeders, vooral ook jonge medebroeders, verlieten de congregatie.

Na zes jaar provinciaal kwam er een grote wending in het leven van Huub. Hij werd rector van de Zusters Franciscanessen in Bennebroek. De eerste jaren bezocht hij ook gepensioneerde onderwijskrachten in Haarlem en Rotterdam, maar in 1976 werd hij pastoor in de parochie Vogelenzang (naast Bennebroek).

Wat hij als rector voor de zusters (tot 2007) mocht betekenen en als pastoor en later als assistent voor de parochianen van Vogelenzang, noemt hij zelf zijn glorietijd.

In deze periode maakte hij ook deel uit van de Regionale Communiteit Amsterdam, waarvan hij ook negen jaar rector is geweest.

In 2007 zijn de zusters verhuisd naar Wychen en is Huub naar Asten gegaan.

Zaterdagmorgen 20 februari heeft hij nog met bezoek uit Vogelenzang door de gang gelopen. Zaterdagavond is hij overleden.