U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huize De Berkhaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Huize De(n) Berkhaan stond vroeger aan de Vloeieindeseweg. komend vanuit Vlierden aan de linkerzijde van de weg, net voor de Oude Aa en wordt voor het eerst genoemd in 1735.


De omgeving waar het huis stond werd vroeger ook wel het Heuveleind of het Kloostereind genoemd.

Bij zijn overlijden op 18 november 1735 was de ongehuwd gebleven Peter Jan Joosten eigenaar van een vijfde gedeelte van huize De Berkhaan. Het huis werd toen bewoond door zijn oudere broer Marcelis Jan Peters en zijn gezin.

In 1751 was de eigenaar van het huis diens zwager, de Vlierdense schepen Jacob van Neerven, die gehuwd was met Antonia Peters (1683-1767). Het huis werd toen bewoond door diens broer Hendrik van Neerven (voor 1687-1759).

Na het overlijden van de weduwe van Jacob van Neerven kwam het huis in handen van diens schoonzoon, de Vlierdense schepen Franciscus van Heugten. Toen na het overlijden van zijn weduwe de nagelaten goederen beschreven werden, was daarbij ook De Berkhaan die toen bewoond werd door Hendrik van de Kerkhof en Jan van der Loo. Bij de boedelverdeling op 16 december 1779 werd het huis eigendom van Antonetta, de nog minderjarige dochter van Francid van Heugten.
Bij deze erfdeling wordt ook duidelijk waar het huis precies stond, namelijk bij de brug aan het Vloeieind.

Op 25 februari 1795 verkocht Antonetta van Heugten, inmiddels gehuwd met de Astenaar Mattijs Peter Hazen, haar erfdeel inclusief de Berkhaan voor 600 gulden aan haar Vlierdense nicht Francina Jacobus van Heugten, die rond die tijd huwde met Jan Hoeimakers.

In 1832 stond het huis op kadastrale sectie C 790. Het huis was toen nog steeds eigendom van Jan Hoeimakers.

Op 17 december 1838 verkochten de kinderen Hoeimakers het huis me 1760 m² grond voor 296 gulden aan de Vlierdense wever Johannes Dekkers. Hij was de laatste jaren van zijn leven een arm persoon die door het armbestuur van zijn geboorteplaats Aarle-Rixtel moest worden ondersteund.

Op de topografische kaart van 1905 is het huis niet meer aanwezig.