U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Huizenlijst gemeente Deurne en Liessel 1914-1930

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de bevolkingsregisters van de gemeente Deurne en Liessel bevindt zich onder inventarisnummer 4562 (toeg. 13180) (oud inv.nr. 35) het deel Klapper en huizenklapper 1904-1917. Zie klapper.

Na eerst een alfabetisch register op achternaam volgt er een register van de wijken en nummers der huizen in de gemeente Deurne c.a. Zie vanaf scan 225

Dit register is waarschijnlijk in 1914 gestart, op het adres Vlierdenschendijk B.404a is namelijk sprake van een stalling en loods van geïnterneerden België. Verderop in dit deel bevindt zich nog een identiek register maar van latere datum. zie: vanaf scan 265

Beide registers zijn in onderstaande lijsten gecombineerd uitgewerkt:

Tijdens de openbare raadsvergadering van de gemeente Deurne op 28 augustus 1930 werd besloten de gemeente Deurne in dertien (13) wijken in te delen en de woningen in die wijk een daaraan gerelateerd wijknummer toe te kennen.

Bij de wijknummering van de gemeente Deurne en Liessel in de periode 1914 tot 1930 werd de gemeente opgedeeld in vier (4) wijken ( A., B., C. en D.) terwijl de grotere gemeente Deurne (inclusief gemeente Vlierden) vanaf 1 oktober 1930 opgedeeld werd in dertien (13) wijken ( A., B., C., D., E., F., J., Z., L., N., H., V. en Br.)

Om misverstanden te voorkomen: De wijken A., B., C. en D. zijn in beide situaties verschillend van inhoud en daardoor onvergelijkbaar met elkaar.