U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Hulpactie Rode Kruis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De dankbetuiging van Deurne aan de Zaanstreek

Hulpactie Rode Kruis (HARK) zorgde ervoor dat kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog de veel Deurnese gezinnen, die door het oorlogsgeweld van alle huisraad en kleding berooid waren, van hun eerste levensbehoeften konden worden voorzien.


Vanaf december 1944 verzorgde HARK, die haar depot bij het station Deurne had, de distributie van de goederen. Op allerlei manieren kwam het Rode Kruis aan spullen. Zo zorgde bijvoorbeeld de Zaanstreek in juli 1945 voor textiel, er kwamen blikken vlees uit Denemarken, glas voor de huizen en voor de tuinders vanuit Eindhoven, enzovoort.

Een delegatie, die De Zaanse gemeenschap vertegenwoordigde, bracht, op uitnodiging van de gemeente Deurne op 13 en 14 oktober 1945 een bezoek aan de gemeente Deurne. Op de Markt was de ingang van het gemeentehuis sober versierd met groen en oranje en er was een pad met lichtzuilen en boven het balkon in grote letters tegen de muur de zin: Deurne dankt u. In de avonduren werd dit mooi verlicht met ingebouwde lampen.

Omgekeerd werd er door HARK ook voedsel ingezameld om na de hongerwinter de bevolking in Noord-Nederland te helpen. Dat gebeurde onder het motto Zuid Helpt Noord. Daarbij werd hulp verleend door de Deurnese verkennerij.

Na de oorlog werd er ook een Engelstalige ansichtkaart uitgegevens (zie fotogalerie) met aan de achterzijde de volgende tekst: AND NOW: The grateful inhabitants of Deurne, including the villages of Vlierden, Liessel, Neerkant and Helenaveen render their sincerest thanks to for the Reliefgoods your great nation presented them and which though the kind intermediary of the HARK Relief Action in the Netherlands were shared out.