U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jacoba Martina Welten (1931)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koosje Welten
Koosje Welten 2011.JPG
Foto, november 2011, ter beschikking gesteld door
Judy Lamb, Maungakaramea, Nieuw-Zeeland
Persoonsinformatie
Volledige naam Jacoba Martina Welten
Roepnaam Koosje, Miss Kowé
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 19 november 1931
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::(1) Christoffel Johannes Marinus Kamphues (1930-1987)
(2) Graeme Nelson]]
Beroep(en) circusartiest
Koosje Welten succesvol in Nieuw-Zeeland.
Foto: collectie Bertie de Groot-van Gog.

Jacoba Martina ( Koosje ) Welten (1931), begin twintigste eeuw in Deurne door haar optredens in Circus 't Hoefke vooral bekend als "Miss Kowé".


Koosje is een dochter van Antonius (Toon) Welten (1909-1974) en Johanna Vogels (1904-1983) en woonde met haar ouders in de Molenstraat 6. Haar ouders dreven in die tijd op dit adres IJs-Lunchroom Het Centrum, later werd hier cafetaria Van den Berg gevestigd. Ze werkte in de IJs en Lunchroom van haar vader en trad indertijd regelmatig op als slangenmeisje en als koorddanseres in het toenmalige amateur-circus „Het Hoefke".

Emigratie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 26 september 1952 vertrok ze op twintig-jarige leeftijd met haar ouders en acht broers en zussen, om naar Nieuw-Zeeland te emigreren.

Ze reisde, tesamen met nog 941 andere Nederlandse emigranten, met de "Sibajak" van de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd via de Golf van Biscaye naar Nieuw-Zeeland waar het gezin op 2 november 1952 aankwam.

Tijdens de lange bootreis trad "Miss Kowé" diverse malen voor passagiers en bemanning op. Daarnaast stond Koosje menigmaal als accordeoniste op de planken en zo was er tijdens de 128e reis van de "Sibajak" volop sensatie en gezelligheid aan boord.

Na aankomst ging Koosje, samen met haar zus Joke, in een ziekenhuis werken. Daarnaast ging ze verder als koorddanseres en slangenmeisje aan het Waikato Winter, een uitvoering in Hamilton.

Koosje Welten woont nog steeds in Nieuw-Zeeland.

Na haar echtscheiding van Christoffel Johannes Marinus (Chris) Kamphues (1930-1987), is zij hertrouwd met Graeme Nelson en heeft een zoon en twee kleinkinderen.

Foto's: collectie Hans van Hoek