U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jan Vermeerstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Jan Vermeerstraat naar het oosten, met links het blok met de huisnummers 13-15.
De Leembaan, met op de achtergrond de toen nieuwe huizen aan de Ferdinand Bolstraat, daarachter de nieuwe huizen aan de Jan Vermeerstraat.

De Jan Vermeerstraat in de Sint-Jozefparochie is genoemd naar Jan Vermeer, een bekende Nederlandse schilder uit de 17e eeuw.


Deze straat werd in de 19e eeuw aangelegd als onderdeel van de heideontginningen ten zuiden van de spoorlijn. De weg verbindt de Sint Jozefstraat met de Leembaan, en vormt een historische eenheid met de parallel lopende Rembrandt van Rijnstraat en de Ferdinand Bolstraat. In 1950 kreeg deze buurtschap voor het eerst een officiele naam: Leemskuilen. In 1955 kregen alle straten een eigen naam, en de buurtschapsnaam Leemskuilen werd hier de straatnaam Leemskuilenweg. Een ruim decennium later kregen de straten in de wijk de naam van een schilder, en de Leemskuilenweg werd Jan Vermeerstraat. Het oostelijke, niet parallel lopende deel van de Leemskuilenweg werd opgeheven en verdween vóór 1987 onder de bedrijvigheid van de Hendrik Mesdagstraat en omgeving.

Bronnen, noten en/of referenties