U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Jeu Schouten

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jeu Schouten
Jeu Schouten.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam M.W.J. Schouten
Roepnaam Jeu
Geboorteplaats Blerick
Geboortedatum 1945
Beroep(en) Werktuigbouwkundige, Industrial designer, professor, directeur

Algemeen:[bewerken | brontekst bewerken]

De Deurnenaar professor dr. ir. Jeu Schouten is een boerenzoon afkomstig uit Blerick, een dorp in de buurt van Venlo. Hij werkte als jongen altijd met veel plezier op de boerderij van mijn ouders en was al vaak met techniek bezig. Zijn grote hobby na schooltijd was het sleutelen aan auto’s. Hij heeft met eigen geld tijdens zijn studie met een compagnon een garagebedrijfje opgezet, dat gespecialiseerd was in tweedehands Volkswagen kevers. Dat leverde een aardige bijverdienste op.

Maatschappelijke carrière:[bewerken | brontekst bewerken]

Vooral exacte vakken en techniek vond hij heel leuk en mocht als eerste uit de familie naar de HBS en daarna naar de universiteit. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven sloot deze opleiding in 4,5 jaar af bij professor Horowitz met een werktuigbouwkundig ontwerp. Deze professor was bekend als ontwerper van de Philishave en had zo’n 150 octrooien op zijn naam staan.

Na het afstuderen heeft hij als luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine gediend en daar gewerkt aan scheepsaandrijvingen. Die ervaring bracht hem bij zijn eerste werkgever, de Verein Deutscher Maschinen- und Anlagenbau Anstalten (VDMA) in Frankfurt. Dat was een organisatie die onderzoek deed voor de machine-industrie in Duitsland. Hij heeft er gewerkt van 1969 tot 1976 en hield zich bezig met hydraulische aandrijftechniek, tribologie (leer van wrijving en slijtage) en met het ontwerpen en ontwikkelen van lagers en tandwielen. In 1973 promoveerde hij bij prof. Schlösser. Op 30 jarige leeftijd werd hij door een benoemingscommissie van de afdeling Werktuigbouwkunde benaderd voor de vacante leerstoel van professor Horowitz en sinds die tijd was hij als hoogleraar verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven In 2001 maakte hij de overstap van de faculteit Werktuigbouwkunde naar de nieuwe faculteit Industrial Design, waar hij de eerste decaan werd. Deze faculteit is puur gericht op het ontwerpen. De visie en vasthoudendheid van de heer Schouten hebben in tien jaar tijd geresulteerd in een bloeiende faculteit met internationale erkenning. Deze erkenning en bewondering werden in april 2010 bevestigd, door de benoeming van professor dr. ir. M.J.W. Schouten tot honory dean/director, van het International Design Institute, in de Chinese provincie Zhejiang. In deze topfunctie gaat hij in Zhejiang een internationaal designinstituut op zetten vergelijkbaar met dat in Eindhoven.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege zijn grote verdiensten voor de wetenschap én voor zijn maatschappelijke betekenis voor de Technische Universiteit Eindhoven kreeg hij op vrijdag 15 oktober 2010, na zijn afscheidsrede op de universiteit, uit handen van burgemeester Gerard Daandels, een Koninklijke onderscheiding als officier in de Orde van Oranje-Nassau.