U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johanna Antonetta Henriette Dietvorst (1910-1989)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Antonetta Henriette Dietvorst
Johanna Dietvorst LR.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Antonetta Henriette Dietvorst
Geboorteplaats Bergen op Zoom
Geboortedatum 29 november 1910
Overl.plaats Geldrop
Overl.datum 10 september 1989
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Lambertus Antonius Haest (1909-1972)]]
Beroep(en) directrice, costumière
Johanna Haest-Dietvorst voor huize De Romein met haar man en kinderen Carol en Ivo.

Johanna Antonetta Henriette Dietvorst (1910-1989) was de echtgenote van Lambertus Antonius Haest (1909-1972) en woonde met haar gezin van 1942 tot 1946 in huize De Romein.


Ze was een dochter van Johannes Dietvorst (1870-1949) en Minette Jalink (1871-1942).

Johanna huwde op 30 mei 1936 in Antwerpen met Lambertus Antonius Haest.

Ze was er altijd trots op dat zij al op de lagere school werd onderwezen in de franse taal. Ze ging daarna naar de mulo. Als twintig-jarige haalde ze op 18 december 1930 met fraaie cijfers haar vakdiploma costumière van de Vereeniging van Mode-Vakscholen in Nederland in Den Haag.

Toen ze op 14 april 1941 in Geldrop bij de N.V. Tweka Tricotfabrieken ging werken was deze onder Duits beheer. Ze werkte er tot 13 maart 1943 als directrice van de knip- en confectieafdeling en was ook belast met het ontwerpen van nieuwe modellen. Ze was enthousiast en toonde tact bij de leiding van het personeel, volgens een getuigschrift van 13 maart 1943 van dr. R. Vogel, Treuhänder. Toen ze de knipzaal van Tweka verliet in verband met de verhuizing van het gezin naar huize De Romein in Deurne, waar haar man directeur van het Gewestelijk Arbeidsbureau geworden was, kreeg ze een afscheidsbrief van het personeel waarin men haar prees om de aangename sfeer en humane leiding.

Johanna stelde veel belang in culturele zaken. Maar ook de dagelijkse politiek en de roddel hadden haar aandacht; dagelijks las ze de Telegraaf, een krant die haar man betitelde als een "rotkrant", van de eerste tot de laatste pagina. In tegenstelling tot haar man, die zeer katholiek gelovig was, "geloofde" zij het wel. Ze beweerde altijd dat ze in verband met haar astma bisschoppelijke dispensatie had om het zondagse kerkbezoek te verzuimen.

Ze was een geoefend zwemster en nam haar oudste zoon Carrie als baby al op haar nek mee in het water van het Eindhovense Sportfondsenbad. Daarnaast speelden zij en haar man bridge.

Na het overlijden van haar man ging zij schilderen. Ze had enige aanleg, nam een cursus en exposeerde eind augustus 1988 met medecursisten in Atelier ’83 aan Mierlosesweg in Geldrop op het oude Tweka-terrein.