U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johanna Elisabeth van de Rijt (1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Johanna Elisabeth van de Rijt)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna Elisabeth van de Rijt
Els Coppens.jpeg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna Elisabeth van de Rijt
Roepnaam Els
Geboorteplaats Sint-Oedenrode
Geboortedatum 18 augustus 1943
Partner(s) Josephus Godefridus Maria Coppens (1940)‎
Beroep(en) kunstschilder, schrijver
Joep en Els
1984 h 45 x b 50 cm - Het meisje en het dorp. Met dit schilderij geeft Els uitdrukking aan haar vreugde te wonen in de beslotenheid van een klein dorp.

Johanna Elisabeth (Els) (Coppens-)van de Rijt (1943) is kunstschilder en schrijver en woont aan de Molenhuisweg in Vlierden.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Els is de dochter van Antonius Cornelis Johannes (Antoon) van de Rijt (Rotterdam 1901-1954 Veghel) en Johanna Maria (An) Ketelaars (Sint-Oedenrode 1905-1996 Uden). Zij werd geboren in het Sint Odaklooster van de Zusters van Liefde. Ze kwam ter wereld als de ene helft van een tweeling.

Zij huwde op 20 januari 1967 met de beeldend kunstenaar Josephus Godefridus Maria (Joep) Coppens, (Eindhoven 19 december 1940)‎‎, zoon van kunstfotograaf Martinus Franciscus Josephus (Martien) Coppens (1908-1986) en Johanna Maria Huberta (Nanna) Cuppens (1908-2000).

Voor de kinderen zie bij de vader.

Els werkte ruim vijf jaar als ponstypiste en instructie ponstypiste op kantoor bij de Koninklijke Kousen- en sokkenfabriek Jansen-de Wit in Schijndel en studeerde van 1959 tot 1964 in de avonduren aan de Academie voor Industriële Vormgeving te Eindhoven, waar ze teken- en schilderlessen kreeg van de kunstschilders-docenten Jan Gregoor en Kees Bol. De mogelijkheid om daar te studeren kreeg ze van de twee directeuren-eigenaren van de kousen- en sokkenfabriek, Matthieu en Wim Jansen, die haar studie betaalden. Daarnaast studeerde ze op de zaterdagmiddagen voor een LO-akte Tekenen en deed hiervoor na één jaar met succes staatsexamen in Den Haag. Els studeerde cum laude af aan de Eindhovense Academie en kreeg hierdoor een studiebeurs aangeboden, zodat ze kon gaan studeren aan de Jan van Eijck Academie in Maastricht, destijds een Hogeschool voor Beeldende Kunsten. Ze studeerde er vijf jaar, van 1964 tot 1969. Ze kreeg achtereenvolgens les van de professoren Ko Sameel, Albert Troost en Hub Levigne en volgde colleges kunstgeschiedenis, gedoceerd door professoren van diverse universiteiten, aan de Academie voor Cultureel-Esthetische Vorming.

In haar carrière als kunstschilderes schilderde ze voornamelijk (kinder)portretten, taferelen binnenshuis en daarbuiten, stillevens en landschappen in een naïef-(sur)realistische stijl, zoals haar dochter Veronica haar werk typeert; in de media werd het gezien als naïef-realistisch, wat haar stijl van schilderen, aldus Els, net iets minder benadert.

Het schilderijtje zwangere vrouw aan het venster maakte ze nadat zij met haar man van een nieuwbouwwijk aan de rand van Maastricht naar een appartement op de Pottenberg verhuisd was. Ze studeerde in die tijd af aan de Jan van Eijck Academie en was hoogzwanger van haar tweede dochter Veronica. Op het paneeltje staat zij zelf met Eva in haar buik voor het venster van hun zeer oude en tamelijk armoedige bovenwoninkje op de Kakeberg, ingeklemd tussen statige oude huizen. Dit paneeltje is haar zeer dierbaar.

Ze beschilderde in totaal vijf grote astronomische kunstwerken, onder andere voor de ESA (Europian Space Agency) in Parijs, Kollenberg Duitsland, de gemeentehuizen van Best en Hoorn en voor het Nationaal Beiaard Museum te Asten.

Haar werk is ook te zien in het interieur van de Sint-Willibrorduskerk in Vlierden, waar Els een altaar beschilderde, dat achter in de kerk staat. Ook heeft ze twee schilderijen met engelen gemaakt, die prominent links en rechts van het priesterkoor, hoog in de kerk hangen.

Nadat ze haar bezigheden als kunstschilderes door ernstige ziekte noodgedwongen moest beëindigen, begon Els met schrijven en later ook met digitaal fotograferen. Zij bracht meerdere boeken uit. Haar teksten gaan veelal over de geneugten en "on-geneugten" van het leven en de achtergronden daarvan. Samen met haar man Joep Coppens schreef zij een boek over de eerste 40 levensjaren van (schoon-)vader Martien Coppens, bovendien werkte ze de autobiografische aantekeningen van Joep uit tot een boek.

Het echtpaar Coppens-van de Rijt woont sinds hun komst in Vlierden in september 1971 in Huize Molenrijn bij de molen die sinds de restauratie in 1978 ook de doopnamen van Els: Johanna Elisabeth draagt.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Kunstwerken[bewerken | brontekst bewerken]