U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Literair Café Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Literair café Deurne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Literair Cafë Deurne LR.jpg
Leden van het Literair Café Deurne voor de zijmuur van Herberg de Roode Leeuw aan de kant van de Lindenlaan.
Foto: collectie Bert Beulens

Het Literair Café Deurne (LCD) werd in 1981 op verzoek van Sectie Literatuur van het Noord-Brabants Genootschap opgericht door Bert Bijnen.


Op 4 februari 1981 werd in Herberg De Roode Leeuw aan de Molenstraat de eerste bijeenkomst van het Literair Café Deurne gehouden.

Het Literair Café Deurne werd in december 1980, tijdens een bijeenkomst voor belangstellenden, opgericht. Het eerste bestuur werd gevormd door voorzitter Bert Bijnen, secretaris Els Coppens-van de Rijt, penningmeester André Welten, Jan de Hosson en W.A.M. van Heugten.

Het doel van het Literair Café was in het algemeen de cultuur te bevorderen en in het bijzonder bij de mensen uit de regio Deurne door een soort open podium te zijn voor iedereen die zijn eigen werk - poëzie, proza, toneel, cabaret enz. wilde presenteren. Literaire hoogstand was daarbij geen vereiste.

Het Literair Café Deurne vormde een schakel in een keten van circa zes van dergelijke instellingen in Brabant.

In 1983 verscheen in het cultureel tijdschrift Teken een themanummer over Literair Café Deurne, waarin Els Coppens-van de Rijt, Bert Bijnen, J.L.A. de Hosson, Rennie van Windt (1928), Annemarie Reuver, Veronica Coppens en W.A.M. van Heugten, allen leden van het Café, bijdragen leverden met proza en poëzie.

In de periode 1986-1989 werd door Literair Café Deurne jaarlijks een kalender uitgegeven met gedichten van LCD-leden:

In het najaar van 1990 bracht Literair Café Deurne de dichtbundel Samen vliegeren uit. Ook publiceerde het LCD, in samenwerking met fotoclub Optika en in een oplage van 250 stuks, een boek onder de titel 2 visies 1 beeld waarin bij foto's van Hein van Bakel, Joop van de Einden, Marius van Deursen en Wim Manders gedichten werden gepubliceerd van Helma Michielsen, Rennie van Windt, Bert Bijnen en W.A.M. van Heugten.

In 1991 werd het Literair Café Deurne opgeheven. Op 26 mei was de laatste bijeenkomst, een koffietafel met als thema De vogel Phoenix of het laatste poëtenmaal, met een optreden van de Vlaamse dichter Guy Didelez.

In 1995 herrees De Kleine Phoenix uit haar as, het was onder die naam een voortzetting van het Literair Café Deurne in kleine kring, op initiatief van Rennie van Windt en Helma Michielsen.