U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Dietvorst (1870-1949)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 4 jun 2019 om 22:45
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Dietvorst (1870-1949)
Johannes Dietvorst (1870-1949).jpg
(foto collectie Carol Haest)
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Dietvorst
Roepnaam Johannes
Geboorteplaats Bergen op Zoom
Geboortedatum 30 januari 1870
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 1 december 1949
Partner(s) Minette Jalink (1871-1942)
Beroep(en) huis- en decoratieschilder
signatuur
Foto beschikbaar gesteld door Jan Legierse
Schop in de Derpsestraat, geschilderd door Johannes Dietvorst. Op de achtergrond is huize De Romein nog net zichtbaar.
Foto van het schilderij dat Johannes Dietvorst tijdens de Tweede Wereldoorlog van villa De Romein maakte. Het schilderij toont de achterkant met het schuine niet authentieke schuurtje dat in 1993 werd verwijderd. Op het schilderij is duidelijk te zien dat er sprake is van een T-vormige plattegrond.
Foto collectie Carrie Haest

Johannes Dietvorst (1870-1949) was huis- en decoratieschilder. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog woonde hij in bij zijn dochter en schoonzoon, de familie Haest-Dietvorst, op huize De Romein.


Johannes was een zoon van winkelier Sebastianus Dietvorst (Bergen op Zoom 1841-1913 Bergen op Zoom) en zijn eerste vrouw Maria Cornelia Krijntjes (Bergen op Zoom 1836-1890 Bergen op Zoom). Hij huwde op 3 augustus 1903 in Bergen op Zoom met zijn stadsgenote Minette Jalink, (Bergen op Zoom 22 februari 1871 - Geldrop 14 maart 1942), dochter van Johannes Adrianus Jalink ('s-Gravenhage 1834-1907 Bergen op Zoom) en Johanna Antonia Willemsen (Bergen op Zoom 1840-1896 Bergen op Zoom). Uit dit huwelijk werd zijn dochter geboren:

  1. Johanna Antonette Henriette, (Bergen op Zoom 29 november 1910 - Geldrop 10 september 1989). Zij huwde met Lambertus Antonius Haest (1909-1972).

Hij was van beroep huis- en decoratieschilder. Naast kerkversieringen en versieringen van kastelen en herenhuizen (marmerimitatie en andere trompe-l'œil-decoratie) beheerste hij het vergulden. Hij beschilderde ook stoomcarrousels (van de uitbater Janvier) en dergelijke kermisattracties, vaak samen met collega Giessen. In zijn vrije tijd was hij als kunstschilder actief. Hij was een voortreffelijk schetser en tekenaar en maakte ook aquarellen, pentekeningen en gouaches. Hij blonk uit in pastel. Drie grote pasteltekeningen van hem bleven bewaard.

Hij kopieerde regelmatig. Zo zijn een kopie van een bekend portret van Rembrandt en van een werk van de pluimveeschilder Melchior d’Hondecoeter binnen de familie bewaard gebleven. Een metersgroot schilderij van een gezelschap op een trappenhuis met knechten die hutkoffers dragen, hing op de overloop op de Romein en verhuisde naar Loosduinen waar het verloren raakte.

In Deurne zijn tenminste een tweetal schilderijen van zijn hand bewaard gebleven. Toen de familie Haest na de oorlog verhuisde naar Weert trok hij in bij de zusters in de St.-Jozefparochie, waar hij ook overleed.

Er is ook een schilderij bekend van de boerderij van Tinus Joosten op het Derp, dat waarschijnlijk ook door hem is geschilderd.

Toen het gezin Haest-Dietvorst uit Deurne vertrok en uiteindelijk in Den Haag belandde, nam Johannes Dietvorst een gastenkamer in het nonnenklooster, J.150a, in de St.-Jozefparochie, waar hij enigszins vereenzaamde.

Hij had nog een aandeel in de herdecoratie van de parochiekerk, hij schilderde onder andere de gouden sterren. Hij had goede maar oppervlakkige contacten met de andere kamerbewoners van het klooster. Een daarvan deed aan boogschieten en de zusters hadden voor hem een baan laten aanleggen. Deze oude heer was de enige waarmee Dietvorst meer dan oppervlakkige contacten onderhield. Echte vriendschappen sloot hij, een beetje een eenzaat, gedurende zijn laatste levensjaren niet. Met zijn kleinzoon Carrie Haest kon hij goed overweg.

De verzorging door de zusters was voortreffelijk, dit gold ook voor de keuken. Tijdens de schoolvakanties ging kleinzoon Carrie steevast bij zijn opa in Deurne logeren. Dagelijks werden urenlange wandelingen gemaakt, vaak tot aan de rand van Helmond (Christus-Koning), en werd er eindeloos gedamd en gekaart.

Johannes Dietvorst had vele oude boeken, meerdere geïllustreerd door Gustave Doré, waaronder een bijbel. Er was er een bij met de rariteiten van het beroemde circus van Ringling Bros Barnum & Bailey. De laatste jaren van zijn leven schilderde en tekende hij weinig.

Iets van zijn schilderstalent moet overgegaan zijn op zijn dochter mevrouw Haest-Dietvorst, die er pas op haar zeventigste mee begon, en op zijn kleindochter Tilly die in Gouda woont en zelf schilderles geeft.