U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Johannes Theodorus Koolen (1914-1943)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Theodorus Koolen
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Theodorus Koolen
Roepnaam Jan
Geboorteplaats [[PersoonGeboorteplaats::Vlierden]]
Geboortedatum 17 juli 1914
Overl.plaats Maastricht'"`UNIQ--ref-00000000-QINU`"'
Overl.datum 27 december 1943
Partner(s) Helena Johanna Weerts (1916-1999)
Beroep(en) smid, douanier, hoofdconducteur
Bidprentje NBA man
NBA vrouw
Stamboom.png Koolen
Jan Koolen en Hanneke Weerts bij wachtpost 28.
Foto ter beschikking gesteld door Sjoerd van Erp.

Johannes Theodorus (Jan) Koolen (1914-1943) was in zijn korte leven onder andere werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen.


Jan was de tweede zoon uit het gezin van Frans Koolen (1873-1960) en Maria Catharina Elisabeth Verberkt (1886-1962). Hij werd vernoemd naar zijn oom Jan Koolen die op jonge leeftijd in 1881 overleed bij een spoorwegongeluk.

Jeugdjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Jan ging na de basisschool werken als leerling-smid te Eindhoven maar blijkbaar vond hij deze baan maar niets. In 1936 trok hij in bij zijn oom en tantes (Verberkt) in Horst om als loopjongen bij de Nederlandse Spoorwegen in dienst te treden. Hij was toen werkzaam bij het station Horst-Sevenum. De baan bij de spoorwegen bracht hem later dat jaar weer naar Eindhoven waar hij de functie van douanier zou hebben gehad. Jan was reislustig, de trein bracht hem op plaatsen waar de gewone man destijds niet snel kwam. Reeds voor de oorlog bezocht hij onder meer Rome.

Huwelijk en oorlogsjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 september 1940 huwde Jan Koolen te Deurne met de uit Deurne afkomstige Helena Johanna Weerts, (Deurne 23 augustus 1916 - 3 juli 1999), dochter van Petrus Weerts (1878-1954) en Maria Helena van de Riet (1882-1946).

Uit dit huwelijk werden te Maastricht twee kinderen geboren.

In Maastricht kreeg Jan voor de oorlog een baan als hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen op het internationale traject Maastricht-Liège Guillemins. In de oorlog dook de familie regelmatig onder in de Sint-Pietersberg te Maastricht.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Het huwelijk eindigde met de plotselinge dood van Jan. In december 1943 werd hij geveld door een hevige griep, naar men zegt veroorzaakt door de kapotte ramen in de treinwagons. Aanvankelijk leek het voor de kerst beter te gaan. Broer Theodorus Hubertus Koolen (1916-2008) bezocht zijn broer op de avond van 27 december. De situatie was inmiddels ernstig verslechterd. Jan stierf kort daarna aan een verwaarloosde longontsteking. Hij werd 29 jaar.

De begrafenisdienst vond plaats in Maastricht maar omdat de familie daar niet bij aanwezig kon zijn werd hij per trein overgebracht naar Deurne waar een dienst voor de familie zou plaatshebben in de kerk in de centrum. Tot onvrede en onbegrip van de familie mocht de kist de kerk niet meer in. De kist bleef buiten in de sneeuw en vrieskou staan. Na de dienst werd Jan begraven op het oude kerkhof waar het graf in de jaren '90 van de 20e eeuw werd geruimd.

Na zijn overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

De weduwe Hanneke Weerts en kinderen kwamen na de dood van Jan terug naar Deurne. Zij woonden tijdelijk in bij haar schoonouders Koolen-Verberkt. Uiteindelijk huwde Hanneke in 1947 met haar schoonbroer Theo. Zo had Jan het zijn broer Theo op zijn sterfbed gevraagd.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het bevolkingsregister van het RHC Limburg te Maastricht werd op de overlijdensakte als geboorteland België aangegeven. Dit is onjuist.