U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Joop Duvekot

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
J.J. Duvekot
Dominee Duvekot.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam J.J. Duvekot
Roepnaam Joop
Beroep(en) predikant

J.J. ( Joop) Duvekot was van 1960 tot 1967 predikant van de Deurnese gemeente van de Nederlands Hervormde Kerk.


Voordat hij naar Deurne kwam was hij predikant in Den Haag.
In Helenaveen werd de jeugdige predikant, als opvolger van dominee Wagenaar, onder grote belangstelling door dominee D. van der Plas uit Den Haag plechtig in zijn ambt bevestigd. Het college van burgemeester en wethouders woonde deze bevestigingsdienst bij evenals pastoor Van Dinter en pater Gesinus, de aalmoezenier van internaat Vreekwijk. Dominee van der Plas ging bij zijn installatieprediking uit van Corinthië 3 Niet dat wij uit ons zelf bekwaam zijn, om iets als ons werk in rekening te brengen, onze bekwaamheid is Gods werk. Bij zijn intree-prediking nam dominee Duvekot vers 28 van Lucas XI tot tekst Zeker zalig die Gods woord horen en het bewaren.

Dominee Duvekot had zitting in het eerste stichtingsbestuur van muziekschool Aaltje Noordewier.

Experiment[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 1962 gaf dominee Joop Duvekot gedurende drie weken protestants godsdienstonderwijs aan de leerlingen van het Pius XII-college toen godsdienstleraar kapelaan Thuring wegens herhalingsoefeningen als vlootaalmoezenier werd opgeroepen. Rector Theo Hoogbergen nam contact op met ds Duvekot omdat hij het een mooie gelegenheid vond om andersdenkende jongeren het een en ander te vertellen over het protestantisme. Ds Duvekot wilde de tijdelijke vacature graag vervullen en vond het een gelukkig idee dat hij door het rooms-katholieke schoolbestuur was aangezocht als tijdelijke vervanger.

In een brief aan de ouders van de leerlingen schreef Theo Hoogbergen dat volgens de statistieken nauwelijks 10% van het intellectuele kader van Nederland katholiek was en dat het merendeel van de leerlingen later in gezelschap van niet katholieken zou verkeren.

Dit vroeg-oecumenisch gebeuren in Deurne haalde zelfs de landelijke pers.[1]

Vervolg[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 1964 kreeg dit experiment een vervolg. Nog tijdens het Tweede Vaticaans Concilie, werd op initiatief van het Deurnese vrouwengilde St.-Adelheid in zaal Parkzicht in de Sint-Jozefparochie een gespreksavond over oecumene georganiseerd waaraan zowel kapelaan Thuring als dominee Duvekot deelnam.

Op 23 juli 1967 nam dominee Duvekot afscheid van Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Zie onder andere een artikel in de Leeuwarder Courant van 29 september 1962 onder de kop Dominee geeft les op katholiek kollege.