U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Joost Mathijsen Verhofstadt

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost Mathijsen Verhofstadt
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Joost Mathijsen Verhofstadt
Roepnaam Joost
Geboortedatum voor 1575
Overl.datum tussen 1609 en 1613
Partner(s) Jenneke Jan Ceelen
Beroep(en) landbouwer

Joost Mathijsen Verhofstadt was een landbouwer op het Vloeieind die zowel in Deurne als in Vlierden grond bezat.


Hij was een zoon van Mathijs Joosten Verhofstadt en Elisabeth Marcelis Philipsen en werd ook wel kortweg Joost Thijssen genoemd. Hij huwde met Jenneke Jan Ceelen, de dochter van Jan Ceelen en Marij Hendriks Verdonschot. Uit dit huwelijk werd, voor zover bekend, slechts een kind geboren:

  1. Mathijs Joost Verhofstadt, geboren voor 1580.

In 1608 verwierf Joost Verhofstadt enige gronden van zijn schoonmoeder die toen ook op het Vloeieind woonde. Mogelijk woonde hij toen nog in bij zijn schoonmoeder, die al weduwe was. Het daarop volgende jaar zag ook zijn eigen vader af van zijn tochtrecht en verwierf hij de goederen van zijn inmiddels overleden moeder, gelegen aan de Zeilberg. Wel moest hij daarvoor zijn vader levenslang jaarlijks 50 gulden geven en aan ieder van zijn twee broers moest hij ter compensatie 125 gulden betalen.
In 1613 verkocht zijn weduwe, namens de nog minderjarige kinderen, een stuk grond in de Zeilberg aan Swerius Jan Scheffers de pottenbakker. Zij hertrouwde later met Dirk Neel Maas.