U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noud van de Eijnde en zijn echtgenote.
Foto: collectie Ton Hartjens

Kantoorboekhandel Noud van den Eijnde, was opgericht door de oudste zoon Noud van Hanneske van den Eijnde, die zijn kantoorboekhandel in 1936 opende aan de Molenstraat in Deurne.


Vader Hanneske had een gezin met negen kinderen en dreef een soort bazar aan de Stationsstraat 5 en verkocht daar bijna alle non-food artikelen. Daarnaast was hij schoenmaker van beroep en verkocht o.a schoenen van het merk "Robinson". Oudste zoon Noud moest van vader Hanneske ook het schoenmakersvak in maar Noud had andere plannen.

Noud huwde met Marietje van Raaij uit St. Antonis en opende in 1936 zijn eerste kantoorboekhandel aan de Molenstraat 3 met een vloeroppervlakte van 20m2. Het winkelpand bleek veel te klein en daarom opende hij in 1950 een nieuwe winkel op het adres Molenstraat 1. Het pand had twee etalages en de ruimte was drie keer zo groot, de opening was groots.

Deurnesche Courant[bewerken | brontekst bewerken]

Kort na de Tweede Wereldoorlog was Noud van den Eijnde de uitgever van de Deurnesche Courant die in de persstrijd tussen de schrijver Antoon Coolen en de industrieel Hub van Doorne, op zijn beurt gesteund werd door de andere Deurnese krant Het Licht, het op nam voor de Deurnese schrijver. Bij het 25-jarig bestaan van zijn winkel in 1961 kwam Hub van Doorne desondanks Noud van den Eijnde zijn gelukwensen aanbieden.

Opvolging[bewerken | brontekst bewerken]

Zoon Jack, die al jaren in de zaak meewerkte, huwde in 1970 met Ans van Geffen uit Ommel en nam in 1972 het roer van vader Noud over. Onder leiding van Jack werd in 1973 het exterieur en interieur grondig verbouwd en de hele begane grond van het gebouw werd bij de zaak getrokken.

Noud en zijn vrouw hebben ook het 40-jarig bestaan nog mee mogen maken. In 1995 opende burgemeester Smeets een geheel gewijzigd interieur. Ook deze gebeurtenis kon oprichter Noud nog net meemaken want amper twee maanden later overleed hij op 86-jarige leeftijd.