U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Katholieke Jongeren uit de Middengroepen (KJM) afdeling Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Katholieke Jongeren uit de Middengroepen (KJM) afdeling Liessel was een jeugdvereniging.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

De KJM in Liessel werd opgericht op 6 april 1963. De vereniging startte met 16 leden.
Volgens de uitnodiging die aan de doelgroep werd verspreid, was de KJM bedoeld voor studerende personen, verplegend en kantoorpersoneel, alsmede winkelbedienden etc.. In feite kon iedereen in de leeftijd van 16 tot circa 30 jaar lid worden.

Voorafgaand aan de oprichting werd nog een overleg gehouden met de RK Middenstandsvereniging van Liessel over een misverstand. Die middenstandsvereniging vreesde dat er een aparte vereniging voor jongere middenstanders opgericht zou gaan worden. Het misverstand was te begrijpen omdat kort voor de oprichting van een afdeling van de KJM in Liessel landelijk de naam KJMV gevoerd werd en dat betekende Katholieke Jonge MiddenstandsVereniging.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste bestuur bestond uit vijf personen: Gerard Aarts (voorzitter), Jo Geurts van Kessel (secretaresse), Louis Verstappen (penningmeester), Cis van Kemenade (lid) en Maria Mennen (lid). In de ruim zes jaar dat KJM Liessel bestond, waren 18 personen bestuurslid. Hiervan waren er zes die gedurende twee jaar of langer bestuurslid waren, te weten:

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De activiteiten van KJM bestanden uit een maandelijkse soosavond voor ontspanning en verder uit uitstapjes, discussieavonden en lezingen. Regelmatig konden de leden van Liessel deelnemen aan activiteiten van Kring Peelland (zoals reizen, excursies, schouwburgbezoek) of van andere afdelingen van de kring (zoals dans- en balavonden, droppings). Voorbeelden van eigen activiteiten die gehouden werden, zijn:

4 mei 1963 lezing door kunstschilder Lucas Smits
16 november 1963 lezing door WAM van Heugten over heemkunde
1 februari 1964 lezing Jongeren en de politiek door Van Engelen van de KVP
9 mei 1964 discussieavond De wereld waarin wij leven door pater Schraven
25 maart 1965 discussieavond De biecht in discussie door pater Leopold Verhagen
13 december 1966 dia-avond over Nieuw Guinea door kapelaan Van den Bekerom
15 juni 1967 politieke avond met D66 door mr. W.L. Sluis (een van de oprichters van D66)
9 mei 1968 Hongaarse avond door Jozef Rosta

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

De ontspanningsavonden werden vanaf maart 1966 tot en met december 1967 gehouden in een eigen clubgebouw in de tuin van vroedvrouw Janssen aan de Hoofdstraat. Verder werd vaak gebruik gemaakt van ruimte in café Verstappen. Lezingen waarvoor wat meer belangstelling werd verwacht, werden gehouden in andere accommodaties, zoals café-zaal De Sportvriend en parochiehuis Liessel.

JOEK[bewerken | brontekst bewerken]

KJM afdeling Liessel maakte deel uit van Kring Peelland van het Diocees Den Bosch.
Op 7 april 1968 traden de afdelingen van Kring Peelland uit de KJM. Zij gingen samen verder onder de naam stichting JOEK (Jongeren Onder ElKaar) Oost-Brabant.

Opheffing[bewerken | brontekst bewerken]

Allengs werd de belangstelling voor activiteiten minder. Bij de Parochiële Jeugdraad van Liessel werd door de KJM daarom bepleit dat alle jeugdverenigingen van Liessel (naast KJM ook KWJ en KPJ) zouden samengaan in één algemene jeugdvereniging.

Op 9 april 1968 vierde KJM Liessel nog het eerste lustrum. Buiten de bestuursleden waren in de laatste periode van haar bestaan echter nauwelijks andere leden actief. Dit leidde ertoe dat de vereniging op 21 juni 1969 werd opgeheven. In het laatste jaar van haar bestaan werd veelal samengewerkt met KJM afdeling Neerkant.