U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Marmabar

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Marmabar. Foto collectie: Harrie Martens LHE
Biljarters in Café Verstappen later Marmabar in Liessel omstreeks 1954. Foto collectie: LHE-collectie Leo Welten

Café de Marmabar in Liessel aan de Hoofdstraat 81 kreeg zijn naam in 1969 toen Marinus van Bussel en Maria Verstappen deze zaak overnamen van hun respectievelijke schoonouders en ouders, Toon Verstappen en Josephina Hubertina (Fien) Gerardts (1902-1979).


Voorheen had het café de adressen C.95, E.100, E.77, L.210 en Hoofdstraat 26.

Voordat café Verstappen werd overgenomen door Marinus van Bussel en Maria Verstappen waren achtereenvolgens Willem Verleijsdonk, bijgenaamd Willem Koek, met Lies Suikerbuik van 1930 tot 1931 en Toon Verstappen met zijn vrouw Fien Gerardts van 1932 tot 1969 kastelein in dit café.

Het café werd door Willem Verleijsdonk geopend op zaterdag 23 augustus 1930. Tot op dat moment waren er in Liessel vijf cafés, waar er voorheen, volgens het bericht ter gelegenheid van die opening in de Zuid-Willemsvaart meer dan twintig waren geweest.[1] Willem Verleijsdonk, die tevens als schoenmaker de kost verdiende, schonk Bavariabier in zijn café.

Toen Willem Verleijsdonk op 20 november 1931 met zijn gezin naar Breda verhuisde, werd het café overgenomen door Toon en Fien Verstappen. Toon Verstappen was metselaar van beroep en had tevens een aannemersbedrijf. Vroeger stond in het café ook een beugelbiljart, ook wel jensbaan genoemd.

Het café is het clubhuis van de volgende Liesselse verenigingen:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Redactioneel artikel en advertentie in De Zuid-Willemsvaart.