U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Katholieke Politiebond Sint Michaël

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groepsfoto met een deel van de leden van r.k. poliebond "St.Michaël", afdeling Deurne waarvan Theo van Boven voorzitter was. Charles Dhaene toont het vaandel dat onder supervisie van toernmalig naaldkunstenaar Willi Martinali door Ben de Vries gemaakt werd.
Klik op het icoon voor meer informatie. Foto collectie familie Engelen.
Logo / vaandel r.k. politiebond St. Michaël, afdeling Deurne

De rooms-katholieke politiebond Sint Michaël werd in 1914 opgericht. Per 1 januari 1977 werd een federatieve samenwerking aangegaan met de Bond van Christelijke Politieambtenaren in Nederland (BCPA) onder de naam Algemeen Christelijke Politiefederatie, aangesloten bij het CNV. Bij de fusie in 1981 werd de naam veranderd in Algemeen Christelijke Politiebond.


De afdeling Deurne e.o. van de katholieke Politiebond St. Michaël werd opgericht in het najaar van 1919 op initiatief van de veldwachters Vermeulen uit Bakel en Verstappen uit Deurne. Ze werden resp. penningmeester en secretaris van het eerste bestuur. De heer Clerks was de eerste voorzitter. De afdeling omvatte ook Asten, Bakel en Milheeze, Someren en Horst. Kort daarop sloten zich ook Heeze, Geldrop, Nuenen, Beek en Donk, Aarle-Rixtel en Gemert aan en ging Horst en eigen afdeling vormen.

De afdeling Deurne van de bond is waarschijnlijk al ruim voor 1920 opgericht en omvatte niet alleen Deurne maar tenminste ook Bakel en Asten. In genoemd jaar werd in café Bakens in Asten vergaderd en werd besloten om de Bakelse politieagent Wout Vermeulen te herbenoemen als voorzitter.[1]

De katholieke politiebond bemoeide zich vanaf het begin nadrukkelijk met het materieel welzijn van haar leden. Zo kwam er in 1920 bij de gemeente Deurne een verzoek binnen van de bond tot verhoging van het salaris van de tijdelijk aangestelde veldwachter Johannes Alphons Vullings.
In 1921 kreeg het gemeentebestuur van Deurne een verzoek van de bond om vrije genees- en heelkundige behandeling voor de gemeentepolitie. Ofschoon het college hierop in eerste instantie negatief reageerde was het te danken aan een voorstel van het raadslid Ouwerling, zelf veldwachterszoon, dat besloten werd om in ieder geval steun te bieden bij ziekte en ongevallen die in en door de dienst waren veroorzaakt.

In 1949 werd er een afdeling Geldrop opgericht waardoor bij Deurne e.o. slechts de leden uit Deurne, Asten, Someren, Lierop en Bakel bleven aangesloten. In 1957 ging Bakel naar de toen nieuw opgerichte afdeling Gemert.

Op 29 september 1959 vierde de afdeling Deurne haar 40-jarig bestaan.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bestuurssamenstelling[bewerken | brontekst bewerken]

jaartal voorzitter secretaris penningmeester
1919 Clerx Vermeulen Verstappen
1929 Vermeulen Verstappen Van den Heuvel
1945 Jonker Van Doorn Holtman
1949 Van Denderen Versteegen
1952 De Vries
1954 Van Boven Aarts


Bronnen, noten en/of referenties
  • "Veertig jaar St. Michael voor Deurne en omstreken”, “Dinsdag vieren onze politiemannen feest” Voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 26 september 1959.

  1. Zuidwillemsvaart 15 februari 1921