U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kaweischeloop

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De duiker over de "Milheezer Loop", gebouwd bij de aanleg van de weg Deurne-Oploo rond 1922. Voor meer info klik op het icoon rechts

De Kaweischeloop (Kaweise Loop, 'Kaweische Loop), vroeger ook wel Milheezer Loop genoemd, is een genormaliseerde zijbeek van de Bakelse Aa. Ze is genoemd naar de buurtschap Kaweide ten zuiden van Milheeze.


Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger ontsprong de beek bij en noordelijk van Eessens put, gelegen op de Peelrandbreuk op de grens met Bakel-Milheeze. Later werd de beek verlengd om ontginningswater uit de Peel te kunnen afvoeren.

Loop[bewerken | brontekst bewerken]

De beek begint thans met de ontwatering van Vliegbasis de Peel, westelijk van over het Defensiekanaal in Limburg. Vandaar loopt ze in westelijke richting, langs natuurgebied De Bult (een peelrestant) en door ontgonnen voornamelijk als grootschalige landbouwgebieden zijn ingericht. Zuidelijk van Milheeze in een gebied met oude hoge akkers voegt zich de Biesheuvelse Loop bij de beek, en ten zuiden van Bakel voegt de Vlier, een uit Deurne komende beek, zich bij de Kaweise Loop. Enkele honderden meters verder vloeit de Kaweise Loop dan samen met de Oude Aa, om als Bakelse Aa in de richting van de Aa te stromen. De Kaweise Loop vormt de grens tussen de gemeenten Gemert-Bakel en Deurne.

Herinrichting[bewerken | brontekst bewerken]

Waterschap Aa en Maas maakte in 2010 een begin met de uitvoering van een herinrichtingsplan, waarbij onder meer een aantal meanders in de beek worden aangebracht, waarmee men beoogt de beleefbaarheid van het landschap en het watersysteem te verbeteren. Het is een onderdeel van het kavelruilproject Bakel-Zuid. Dit project werd op 15 oktober 2010 opgeleverd in aanwezigheid van de gedeputeerde Onno Hoes. Het gehele project omvatte 230 hectaren en werd gedaan in samenwerking met 61 boeren. 9 Hectaren daarvan is gebruikt voor het eerste deel van de herinrichting van de Kaweise Loop.[1]

Bronnen, noten en/of referenties