U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Vlier

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bakelsche Aa of Vlier op de topografische kaart van 1892.
De Vlier bij de watermolen.
Hetzelfde beeld enkele een groot aantal decennia eerder.

De Vlier is de naam van een gekanaliseerde beek in Deurne die even ten zuiden van Griendtsveen ontstaat uit een waterinlaat uit het Kanaal van Deurne.

De Vlier, gezien vanaf de Randweg in 2017

.

Loop van de beek[bewerken | brontekst bewerken]

De beek stroomt in noordwestelijke richting vanaf de Peelhorst en bereikt bij de Randweg de kom van Deurne. Het gedeelte ten oosten van de huidige Randweg werd vermoedelijk vóór de 19e eeuw geheel gegraven en zou als nieuwe bovenloop gaan dienen.

Op de rond 1880 samengestelde legger van waterwegen luidt de omschrijving van de Vlier als volgt:

No. 12
De Waterleiding genaamd de Vlier en Bruggensche loop aanvangende in de Nastreek bij de Oostelijke grens van het kadastraal perceel (rechter over) Sectie H No. 560 loopende door de Nastreek, het Riet, langs de Eeuwsels, het Kasteel, de Walsberg, op Kol, de Strijpen, Groot Bruggen, Bleijsche akkers en de Eeuwsels bij de Schouw en uitmondende in de Bakelsche Aa. bij de Noordelijke grens van het kadastraal perceel (rechter oever) Sectie A. no. 58, langs den rechter oever gemeten, lang 8445 M.

De oorspronkelijke bovenloop loopt nu nog als een sloot door het gebied ten zuidoosten van de Kulertseweg, bij de buurtschap Kulert. De oude en nieuwe bovenloop komen samen in het gebied tussen Randweg en Hornveld.

De naam Kulert is afgeleid van het woord Kuilensvoorde, en duidt op de doorgang door de oorspronkelijke bovenloop van de Vlier ter hoogte van de huidige Wittedijk. Later werd op die plek de Bulbrug aangelegd, vernoemd naar de oorspronkelijke naam van de oorspronkelijke bovenloop van de Vlier, de Bulloop. Deze naam is niet meer in het landschap terug te vinden.

De Vlier stroomt voorbij de Kerkeindseweg voornamelijk in noordwestelijke richting om uiteindelijk in de Kaweise Loop te stromen. Vóór 1832 werd de beek Bakelse Aa genoemd, maar deze benaming is tegenwoordig gereserveerd voor de weinige kilometers na de samenvloeiing van de Kaweise Loop en de Oude Aa.
De benaming Vlier voor de beek is derhalve niet ouder dan de 19e eeuw. Wel is al in 1570 sprake van een gebied met deze benaming in de directe omgeving van deze beek. Op 2 november 1570 verkocht Cornelis van der Beersom aan Faes Jans van den Bogart een stuk land, gelegen in de Vlier te Deurne dat onder meer begrensd werd door eigendommen van de Heer van Deurne en door de Keizerstraat.

Kastelen en watermolens[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlier voedt de watermolen aan het Haageind, die daar sinds de 14e eeuw ligt, en levert daarnaast het water voor de grachten van het Groot Kasteel en het Klein Kasteel, beide eveneens in de 14e eeuw aan weerszijden van het Haageind gebouwd. Ook heeft de Vlier, iets verder stroomafwaarts, de watermolen aan de Kerkeindseweg aangedreven, tot deze in de zeventiende eeuw door brand verwoest werd.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

De wijken Vlier-Noord en Vlier-Zuid, die in Deurne tussen 1980 en 1995 werden gebouwd op de voormalige Vloeiakker ten noorden van de kom van het dorp, zijn naar deze waterloop genoemd.DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Vlier
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object De Vlier is een afwateringsbeek van de Peel die ontstaat bij het kanaal van Deurne en bij het gehucht Molenhof uitmondt in de Kaweise Loop. Vroeger werd deze beek ook wel aangeduid als de Bakelse Aa, maar deze benaming heeft nu een meer stroomafwaarts gelegen deel van de Aa. Bij de kasteeltuin is de meandering van de beek bewaard gebleven, elders is deze grotendeels verloren gegaan. Deze beek voedt al eeuwen lang de Haageindse watermolen en de grachtenstelsels rond de kastelen.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Kaart 1905 circa 672 deurne verkend 1892 Vlier LR.jpg
Getoond plaatje Kaart 1905 circa 672 deurne verkend 1892 Vlier LR.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.470725° N, 5.797196° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.