U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kazemat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aan de Keulsebaan in Neerkant stond nog lange tijd een kazemat.
Foto coll. gemeente Deurne
27 RI-militairen tijdens de mobilisatie 1939-1940 in actie bij de bouw van kazematten. Na een dag werk gingen ze terug naar een schuur van Willem Alexander Kurstjens (1890-1976) achter de Craijenhut waar ze ingekwartierd waren.
Foto: collectie Marinus van der Velde (Krimpen aan de Lek)
Foto: collectie Marinus van der Velde (Krimpen aan de Lek)

Vele tientallen kazematten werden tijdens de mobilisatie 1939-1940 gebouwd langs het Defensiekanaal en het Kanaal van Deurne.


Deze kanalen vormden een onderdeel van de zogenaamde Peel-Raamstelling en de kazematten of bunkers waren hiervan een actief verdedigingswerk.

Er waren drie ontwerpen: het zogenaamde stekelvarken, de flankerende en de gietstalen kazemat. Ieder model had zijn eigen mogelijkheden en/of onmogelijkheden. De vijf kazematten die onderdeel vormen van de voormalige Peel-Raamstelling zijn van het type S (3a). Het ontwerp van deze kazematten dateert uit april 1939 en werd uitgevoerd door het Centraal Inundatie en Technisch Bureau der genie, waarschijnlijk in samenwerking met de Sectie V van het Veldleger en de Staf Vesting Holland. De lichte uitvoering van de kazemat is een gevolg van de wens van het Veldleger elk automatisch wapen in een gevechtsdekking op te stellen. De uitvoering van de bouw lag in handen van het Bureau Stellingbouw.

In Deurne werden de werken eind 1939 aanbesteed aan de aannemer firma J. van Rossum te 's-Gravenhage. Vertraagd door de strenge vorst van de winter 1939-1940 werden de werken pas op 26 maart 1940 opgeleverd.[1]

Veel betekenis hebben deze verdedigingswerken in de meidagen van 1940 niet gehad voor de verdediging van ons land want het 27e Regiment Infanterie, dat deze posten bezette, trok zich terug tot achter de Zuid-Willemsvaart.

Begin 1964 werden in de gemeente Deurne in totaal 51 bunkers opgeruimd door ze op te blazen. Bij drie bunkers die in Helenaveen langs de Helenavaart half op de weg stonden moesten speciale voorzorgsmaatregelen genomen worden. Door zandzakken te plaatsen werden de nabijgelegen woningen en tuinderkassen beschermd tegen de druk van de explosies.
De kazemat in de tuin van de dominee aan de Soemeersingel 25 bleef gespaard omdat de monumentale beuk waaronder hij ligt de explosie niet zou overleven.

De zeven resterende kazematten aan de Peel-Raamstelling werden later rijksmonument.

Bronnen, noten en/of referenties