U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Kiekonsus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dweilorkest Kiekonsus uit Liessel. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei

Dweilorkest Kiekonsus is opgericht in november 1991 in Liessel.


Matje van Loon, in 1991 Prins van carnavalsstichting De Kei, was tot de conclusie gekomen dat in Liessel een muziekgezelschap ontbrak dat bereid was om De Kei te vergezellen bij het dweilen van café naar café. Na carnaval werd over en weer gebeld en bijna twintig muziekliefhebbers werden bereid gevonden om aan het avontuur van een nieuwe blaaskapel in Liessel te beginnen. Het merendeel van hen was echter nog onervaren op muzikaal gebied. Op 11 november 1991 vond de oprichtingsvergadering plaats in café The Pepper. Op diezelfde avond werden enkele sponsors bereid gevonden om hun bijdrage te leveren aan de nieuwe club zodat meteen enkele instrumenten konden worden aangeschaft. Na onder meer een proefoptreden in november 1992 in de Vierspan in Deurne volgde het eerste optreden voor De Kei. De naam Kiekonsus is bedacht door Ine Scase, de voorzitter van stichting Showballet Poertwa.

Piet van Lierop werd bereid gevonden om als muzikaal leider op te treden en enthousiast werd eind april 1992 met 13 muzikanten begonnen met de eerste repetitie op dinsdagavond in The Pepper. Piet werd na zeven jaar opgevolgd door Johan van Ninhuijs. Vanaf 2007 heeft Teun Nooijen de kapel onder zijn hoede. De meeste leden komen uit Liessel en Deurne. Momenteel (in 2013) wordt gerepeteerd op iedere dinsdagavond in zaal Feesterij 't Lijssels Vertier in Liessel.

Kiekonsus brengt een breed repertoire, van polka tot smartlap. Met grote regelmaat wordt gespeeld voor de carnavalsstichting De Kei. Ook speelt het gezelschap in omringende plaatsen zoals in Asten, Helenaveen en Deurne (o.a. het Klotgemul), maar ook daarbuiten. Verder heeft Kiekonsus al enkele keren het Sint Hubertusgilde van Liessel begeleidt bij het bezoek aan een bevriend gilde in Polen.

In juli 2020 werd bekend gemaakt dat Kiek Ons Us en Meziekmoakerij Bloast Um Op uit Deurne gaan samenwerken. Met de slogan "Samen is alles leuker" beginnen ze een nieuw avontuur. Beide muziekgezelschappen gaan hun krachten bundelen. De reden hiervan is de continuïteit te borgen zodat de leden door kunnen met hun gezamenlijke passie: samen musiceren!

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Onder meer het jubileumboek van carnavalsstichting De Kei "Wat ne Kei is dat", uitgegeven bij het 55-jarig jubileum 1955-2010.