U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Wilt u informatie vragen of geven over DeurneWiki? Iedere woensdagochtend van 10 tot 12 uur vrije inloop in het heemhuis.
DeurneWiki is gratis voor u als gebruiker,
en dat willen we zo houden!
Steun ons daarom en stem bij de Rabo ClubSupport op
heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne

Kloosterboerderij aan de Visser

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet van de Nieuwenhof (1917-1976), links, als knecht op de kloosterboerderij in Deurne, omstreeks 1940. Geheel rechts zijn oudere broer Jan (1915-1986).

De kloosterboerderij aan de Visser in 1858, tegelijkertijd geopend met Huize St. Joseph aan de Visser, was onderdeel van het Klooster- en scholencomplex aan de Visser.


De kloosterboerderij voorzag de Zusters Franciscanessen met de inwonende personen die verzorgd of verpleegd werden in het gasthuis nabij de Sint-Willibrorduskerk, van voedsel.

Bij de verhuizing van de zusters, kerstmis 1925, naar het nieuwe Huize St. Joseph aan de Kruisstraat is de kloosterboerderij onveranderd in gebruik gebleven. Nelis van den Hout alias Nelis de voerman, woonachtig in het “bejaardenhuis”, was vanaf 1930 bijna veertig jaar lang werkzaam in en rond deze kloosterboerderij.

Toen Sancta Maria, verzamelnaam voor de voormalige kloostergebouwen aan de Visser, in 1971 gesloopt werd bleef de kloosterboerderij nog gespaard. Kort vóór de bouw van het nieuwe zorgcentrum De Nieuwenhof aan de Visser, namelijk tussen 1980 en 1989, werd de meer dan 100 jaar oude boerderij alsnog afgebroken. In 1965 waren de varkensstallen reeds omgebouwd tot ketelhuis voor de Technische Dienst.


Piet van de Nieuwenhof (1917-1976), vooraan, als knecht op de kloosterboerderij in Deurne, omstreeks 1940.