Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Konijnenfokkersvereniging De Sportfokkers

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken

De Sportfokkers was een Deurnese Konijnenfokkersvereniging en werd in 1958 opgericht.


Oprichting[bewerken]

Konijnenfokkersvereniging De Sportfokkers werd op 8 maart 1958 tijdens een bijeenkomst opgericht. Aan deze bijeenkomst was op zondag 23 februari 1958 een vergadering in zaal Bekkers aan de Molenstraat in Deurne, voorafgegaan.

Eerste bestuur[bewerken]

Het eerste eerste definitieve bestuur bestond uit 5 personen, te weten:

De Sportfokkers sloten zich aan bij de Nederlandse Konijnen Bond (NKB) en er werd besloten zaal Bekkers als clubhuis te behouden. De vereniging had tot doel het houden, fokken en tentoonstellen van alle soorten konijnen.

De vereniging organiseerde eens per jaar een clubtentoonstelling en bezocht- en / of deed mee aan bondstentoonstellingen. De eerste clubtentoonstelling met in totaal 75 konijnen, werd in oktober 1958 gehouden. Later werd er een samenwerking aangegaan met vereniging in Venray waarbij leden van Venray deel zouden nemen aan de tentoonstellingen in Deurne en de Deurnese Sportfokkers present zouden zijn op de tentoonstellingen in Venray.

Bestuurscrisis[bewerken]

Begin 1960 was het erg rommelig aan het bestuursfront dat leidde tot een bestuurscrisis. De samenwerking met Venray en inmiddels ook Horst verliep matig. Er werd nog wel een gezamenlijke combinatietentoonstelling gehouden maar dat bleek niet zo’n succes. De strubbelingen leidden er uiteindelijk toe dat een gedeelte van de leden zich afsplitste en onder leiding van Leo van den Heuvel een er een nieuwe vereniging met de naam “Konijnenfokkersvereniging Nieuw Leven” werd opgericht. Deze nieuwe vereniging sloot zich met haar leden aan bij de “Raad van Beheer en Toezicht op het gebied van pluimvee- en pelsdierteelt” en dus niet bij de NKB. Vanaf dat moment waren er twee Konijnenfokkersverenigingen in de gemeente Deurne.

Literatuur[bewerken]

Externe link[bewerken]

Officiele website van de Deurnesche Pluimvee- en Konijnenfokkersvereniging