U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Kruisstraat 34

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
het pand Kruisstraat 34.
foto collectie gemeente Deurne
Tweede huis van rechts, achter de bomen, zien we Kruisstraat 34.

Op het adres Kruisstraat 34 bouwde smid Antonie van de Mortel in 1906 op het kadastrale perceel sectie C 588 een woonhuis met smederij.


De bouwvergunning werd op 28 juni 1906 verleend en op 30 juli van dat jaar ontving smid Van de Mortel ook de benodigde hinderwetvergunning. Hij verliet hiervoor het naastgelegen oude huis, dat nog aan zijn grootvader had behoord. Dat oude huis verkocht hij in 1906 aan Piet van Kol en zijn ongehuwd gebleven broer Jan en zus Helena, die dat oude huis lieten slopen en daarop het nieuwe pand Kruisstraat 30 lieten bouwen.

Na het overlijden van Antonie van de Mortel werd de smederij uit 1906 eigendom van zijn ongehuwd gebleven zoon Wilhelmus Johannis (1886-1947). Na diens overlijden kwam het pand in handen van zijn halfbroer en -zussen uit het tweede huwelijk van zijn vader.

De kinderen Van de Mortel verhuurden het pand aan smid Toon van Osch en later aan Joep Verstappen die er een stomerij dreef. Het linker gedeelte was het woongedeelte en rechts was de stomerij gevestigd.

In 1969 verkochten de eigenaren het pand met de bijhorende grond aan de gemeente Deurne voor de bouw van bejaardenwoningen aan het Zonneland.