U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Lage Kerkstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze foto is van rond 1906. In het meest rechtse huis woonde gemeentesecretaris Joseph Louis (Sjef) Janssens (1835-1916) (D'n Bismarck).[1]
(foto collectie gemeente Deurne)

De straatnaam Lage Kerkstraat werd bij de wijkindeling van de gemeente Deurne per 1 oktober 1930 officieel vastgesteld. In de bijlagen van besluit nr. 100 werd de straat omschreven als " vanaf de Stationsstraat naar de Schoolstraat langs de Lage Kerk".

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van deze straat verwees naar de periode 1674-1799 toen hier een zogenaamde schuurkerk stond. Na de Vrede van Münster in 1648 werd het protestantisme de staatsgodsdienst en de pastoor moest zijn grote kerk (de Sint-Willibrorduskerk in Deurne) afstaan aan de dominee en een handvol Deurnese en Vlierdense protestanten.

1955[bewerken | brontekst bewerken]

De schuurkerk werd door de bevolking aangeduid als de lèjg kèrrek: de lage kerk. Dat werd ook de officieuze straatnaam die door het gemeentelijk apparaat werd gehanteerd.

Bij de huisnummering 1950-1955 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Bij die gelegenheid werd de wijknaam "Lage Kerk" in de stratenregisters opgenomen (zie onder Wijk A).

Huidige naam[bewerken | brontekst bewerken]

Op de huidige straatnaamborden staat nog steeds de straatnaam "Lage Kerk" terwijl de gemeente Deurne sinds juli 2011 de straatnaam Lagekerk in het landelijke systeem Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) registreert.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. De omschrijving van deze foto, gepubliceerd bij kadastraal sectienummer E 72 en E 73, is afkomstig uit het boek van Th.H. Meulendijks - Het Derp, ene zijde Kerkeind, andere zijde Vreekwijk Helmond 1997, bladzijde 99.