U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Lage Raam

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Lage Raam, ook wel aangeduid als Raam, was een lap grond in Neerkant ten oosten van de Schietbaan tegen de grens van de gemeente Deurne met Asten.


De vroegste vermelding van dit toponiem is van 26 augustus 1790 toen Nicolaas, Peter en Hendrik, de kinderen van Jan Peter Claassen, hun erfdeel verkochten aan hun zuster Hendrien, gehuwd met Peeter Jan Lambers. Daarbij hoorde ook een perceel nieuw erve van twee lopense, gelegen in Leegen Raam.

Dit gebied, dat geheel omsloten was door particuliere bezittingen, werd op 23 augustus 1917 in acht kavels publiek verkocht. Vanwege de excentrische ligging had het perceel weinig waarde voor de gemeente en de plaatselijke landbouwers hadden dringend behoefte aan weiland. De gemeente schatte vóór de verkoop dat deze grond zo'n 200 gulden per hectare zou kunnen opleveren. Het geheel, dat 1.67.60 hectare groot was, bracht 1187 gulden op. De kopers waren Peter Smets, Peter Crommentuijn, bakker Theodorus Broekmans, slager Martinus van Rijt, Maria Engels, de weduwe van Willem van de Mortel, Gerardus Cunnen en de gebroeders en zwagers Hendrik, Peter, Johannes en Antoon Verstappen, Peter van Calis en Arnoldus Engels .

Zie ook het artikel over toponiem de Raam aan de Heitrak.