U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Lagere meisjesschool in Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 18 mei 2019 om 23:14
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekening van Huize St. Willibrordus in Zeilberg (rechts) en de lagere meisjesschool (links). Ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel
De lagere meisjesschool in Zeilberg en ook de zijgevel van Huize St. Willibrordus is rechts nog zichtbaar. Foto collectie Ria de Corte
Rechts het oude schoolgebouw, op de achtergrond het nieuwe schoolgebouw van de voormalige lagere meisjesschool in Zeilberg en helemaal links is nog een deel van de zijgevel te zien van de voormalige kleuterschool. Foto collectie Toon de Corte.
De nieuwe lagere meisjesschool aan de Irenestraat in 1962.
Foto: collectie Frans Gloudemans

De lagere meisjesschool in Zeilberg, ook wel "zusterschool" genoemd, maakte evenals het naastgelegen Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat, de Sint-Willibrorduskerk en de pastorie, sinds juni 1914 onderdeel uit van het parochiële centrum van Zeilberg.


Terwijl de Zeilbergse jongens nog steeds naar Deurne naar school moesten konden de meisjes op 1 juli 1914 op de eerste schooldag in hun eigen dorp naar school. Ook de kleuters konden vanaf dat moment in Zeilberg blijven, al was de daarvoor bestemde ruimte in de meisjesschool eigenlijk te klein.

Toen in 1914 Zeilberg een zelfstandige parochie werd, startte de Zusters Franciscanessen met een meisjesschool aan de Blasiusstraat met een kleuterklas en drie lager onderwijs lokalen waarin zes klassen waren gehuisvest. Zij bleven dit werk doen vanaf 1914 tot en met 15 Juni 1960 toen de Zeilberg van hen afscheid nam en Gerard van Kalken als hoofd van de school werd aangesteld.

Op 15 Juni 1960 werd tevens de nieuwe school aan de Irenestraat in gebruik genomen, welke werd gebouwd door aannemer Jan Dirks.

De inzegening van genoemde meisjesschool werd gedaan door pastoor Donkers. Hierbij waren vertegenwoordigd, inspecteur lager onderwijs de heer Kroese, verder waren aanwezig architect Jos Deltrap, en de algemeen overste uit Veghel.

Gerard van Kalken was hoofd der school van juni 1960 tot en met oktober 1984.