U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Pastorie van Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastorie van Zeilberg
De Pastorie in de Zeilberg.jpg
Pastorie van Zeilberg
Locatie [[Gps::51.454836 N, 5.816607 E|Kerkplein 3, Zeilberg]]
Gereed 1914
Opening juni 1914
Sluiting 2011
Monument status Rijksmonument
Technisch
Verdiepingen Twee lagen
Bouwpartners
Architect Caspar Franssen
Eigenaar Parochie van de Heilige Willibrord

Aan de noordzijde van de Sint-Willibrorduskerk stond de voormalige pastorie van Zeilberg met het adres Kerkplein 3 evenals kerk en Huize St. Willibrordus aan de Blasiusstraat 4, ontworpen door de Roermondse architect Caspar Franssen. Het gebouw dateert uit 1914


De eerste bewoner was pastoor Piggen, stichter / bouwpastoor van de Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg).

Architectonische beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De tweelaags pastorie, met elementen van neo-renaissancestijl, heeft globaal een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een samengesteld dak met lei in Maasdekking.

Het gebouw heeft bakstenen gevels, versierd met dorpels en strekken in verblendsteen en is voorzien van een a-symmetrische voorgevel, bestaande uit een iets risalerend linkerdeel van twee vensterassen, bekroond door een topgevel met vlechtingen, en een terugliggend rechterdeel van drie vensterassen, met lijstgevel. Op de begane grond is, in een rondbogig portiek met marmeren zuilen en dorische kapitelen, een eenvoudige paneeldeur met rondboog-lichten aangebracht, voorzien van smeedijzeren deurroosters.

Het portiek heeft een decoratieve tegelvloer en is zo diep als het rooilijn-verschil tussen het linker- en rechterdeel van de gevel. Het wordt aan beide zijden geflankeerd door twee openslaande vierruits vensters, voorzien van een achtruits bovenlicht. Op de verdieping bevinden zich vijf van dergelijke vensters. In de topgevel zijn twee rondbooglichten aangebracht.

Op het dak staat een dakkapel met pediment en een kleine vierkante dakruiter, voorzien van een bronzen vaantje en een klok. Via een tussenlid is een eenvoudig koetshuis annex garage, onder platdak, met het gebouw verbonden.