U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Leembaan

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Leembaan was eind jaren 1960 nog een onverhard en bij regenachtig weer modderig pad.
Foto collectie Tij Kools
De Nunekesnèèst hoort ook bij de Leembaan en was daar vroeger onderdeel van.
Foto collectie Hennie Slaats

De Leembaan in de Sint-Jozefparochie verbindt de Fabriekstraat via aansluitingen of kruisingen met de Steenovenweg, de Gerard Bildersstraat, de Hendrik Mesdagstraat, de Jan Tooropstraat, de Jacob Marisstraat en de Piet Mondriaanstraat met de Liesselseweg. Ook het wandel- en fietspad dat vanaf de geasfalteerde Leembaan naar de Theo van Doesburgstraat loopt, ook wel bekend als de Nunekesnèèst, wordt tot de Leembaan gerekend.


De naam van deze straat verwijst naar de periode dat in dit deel van de gemeente Deurne grootschalige steenfabricage plaatsvond. Via deze straat werd vanuit de leemskuilen in het zuidelijke deel van de Sint-Jozefparochie het leem met kiepkarretjes op smalspoor aangevoerd naar de steenfabrieken bij het station.

Bij de invoering van straatnamen in Deurne bij raadsbesluit van 23 december 1953 liep de Leembaan van de Marijkeweg, de huidige Rembrandt van Rijnstraat, door tot aan de Heimolenweg en kruiste de Sint Jozefstraat, volgde het traject van het tegenwoordig doodlopende gedeelte van die straat naar het adres Sint Jozefstraat 80 en stak vervolgens de Vreewijksche Loop over om na een T-splitsing op twee plaatsen aan te sluiten op de Heimolenweg.

Nadat in 1977 de gemeente door ruiling grond had verworven nabij de Steenovenweg van de firma Pepers Automaterialen werd in 1980 de Leembaan doorgetrokken naar de Steenovenweg en de Fabriekstraat. De straat werd daardoor een sluiproute van de Liesselseweg naar de Vlierdenseweg. Dat leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties voor de talrijke fietsende schoolgaande jeugd. Een protestbrief namens een vijftigtal bewoners van die straat in 1993 was daarvan het gevolg.

Op 11 november 1988 werd op officiële wijze de eerste aanzet gegeven voor de aanleg van een nieuw bedrijventerrein aan de Leembaan.

De spoorwegovergang bij de Leembaan moest in 1992 wegens uitbreiding van het stationsemplacement worden gesloten.

Van 2007 tot 2010 was aan de Leembaan op het adres Leembaan 17 het skicentrum Skiësta gevestigd. Omwonenden protesteerden tegen deze vestiging en werden daarin gesteund door een uitspraak van de Raad van State. Toen het interieur van het centrum in februari 2010 door brand verwoest werd, besloot de gemeente om niet mee te werken aan een wijziging van het bestemmingsplan en geen vergunning te verlenen voor herbouw op deze locatie.

Op 25 februari 2011 werden door de politie, bij een inval in een grote, professioneel ingerichte hennepkwekerij aan de Leembaan 7.800 hennepplanten aangetroffen. De twee Deurnese eigenaren moesten ieder 233.567 euro betalen wegens crimineel verdiend geld. Daarnaast kregen ze een werkstraf van 140 uur.

Adressen aan de Leembaan in 1955
Hoofdbewoner Oude adres Nieuwe adres
Antonius Claassen Leemskuilen Leembaan 16
de weduwe J.H. Fransen-van den Boomen Leemskuilen 5 Leembaan 6
Huibert van Rossum Leemskuilen 6 Leembaan 8
Marinus A. Claassen Vreewijk 40 Leembaan 16


Bezig met het laden van de kaart...