U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Smalspoor

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Smalspoor over een wiek.
Foto: collectie Erven Wouter Kortooms

Smalspoor werd tot eind jaren '60 van de vorige eeuw in de Peel gebruikt voor het vervoer van de turf en het turfmolm vanuit het veen naar de opslagplaatsen bij de turfstrooiselfabriek, het spoorwegstation of het kanaal.


Vanwege de instabiele ondergrond wilden de rails wel eens verzakken waardoor er regelmatig een ontsporing was van een of meer wagons. Er moesten dan peelwerkers worden opgetrommeld om deze met handkracht weer terug in rails te plaatsen.

Ook voor het vervoer van leem vanaf de delfplaatsen ten behoeve van de steenbakkerij in de Sint-Jozefparochie werd het smalspoor gebruikt. De Decauvillebaan aan de Sint Jozefstraat is daar een voorbeeld van.


Er liep ook een smalspoor achter de directeurswoning van het Gemeentelijk Veenbedrijf bij de Halte. (foto coll. Toon Kortoomspark)

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Smalspoor
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Het smalspoor werd tot eind jaren '60 van de vorige eeuw in de Peel gebruikt voor het vervoer van de turf en het turfmolm vanuit het veen naar de de opslagplaatsen bij de fabriek, het spoorwegstation of de haven.
Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude 29.997.jpg
Getoond plaatje 29.997.jpg
Coordinaten van het object in WikiTude 51.446257° N, 5.872840° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.