U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Liesselse Wijk

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...

De Liessels(ch)e Wijk (Wiek) was een zijkanaal van het Kanaal van Deurne dat ongeveer het traject volgde van het meest oostelijke gedeelte van de huidige Eikenlaan.

Deze wijk was de eerste zijwijk ter hoogte van Liessel en werd in 1894 kadastraal ingetekend. Deze vaart was, behalve als hoofdwijk voor de afvoer van turf, ook bedoeld voor de aanvoer van bouwmaterialen, straatklinkers en mest. Na de aanleg van de Liesselse Wijk was er nog geen openbare wegverbinding met de Eikenlaan, destijds nog Loonsche Baan geheten. In de gemeentelijke raadsvergadering van 13 juni 1900 kwam dit onderwerp ter sprake en kon de voorzitter meedelen dat de grondeigenaren graag bereid waren om aan zo'n wegverbinding mee te werken. Waarschijnlijk werd deze nog in 1900 gerealiseerd.

Dat de Liesselse wijk ook diende als losplaats voor goederen blijkt onder meer uit notities van Johannes Bellemakers, opzichter van de Nederlandsche Heidemaatschappij, aan zijn directie.[1]

In de zomer van 1915 kregen het Kanaal van Deurne en de Liesselsche Wijk even nationale belangstelling toen daar een houten boortoren werd gebouwd voor het doen van diepteboringen.

Vanaf de aanleg van de Liesselse Wijk was er een vlotbrug over deze vaart ter hoogte het Deurnes Kanaal om de trekvaart mogelijk te maken. Mogelijk had onderstaand ongeval te maken met het passeren van zo'n vlotbrug:

LIESSEL. Woensdagmorgen raakte het paard van M.V. uit Breda alhier ter hoogte van de Liesselsche Wijk te water en verdronk. He is zeker een schadepost voor den betrokkene daar het beest een waarde vertegenwoordigde van 1000 gulden en naar wij vernemen niet verzekerd was.[2]

Maar tot 1916 kon men hier nog niet de oostkant van het Deurnes kanaal bereiken. In de raadsvergadering van 15 februari 1916 werd over de wenselijkheid van zo'n oeververbinding door een pontbrug gesproken.

Op 18 september 1924 kwam de Liesselse Wijk opnieuw ter sprake in de raadsvergadering toen het Liesselse raadslid Aarts vroeg of er aan de zuidkant van de wijk een fietspad kon worden aangelegd.

In aankondigingen door de notaris van de verpachting van peelveldjes werd de Liesselsche Wijk ook herhaaldelijk genoemd als start- of eindpunt.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Deze brieven zijn raadpleegbaar in de collectie Bellemakers in het archief van de gemeente Gemert-Bakel CB.003 inv.nr. 31.
  2. De Zuid-Willemsvaart van 11 november 1921.