U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Maria van Binderenkapel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Image:Kapel maria van binderen hazeldonkseweg.jpg|thumb|right|400px|Ties Verbeten, vroegere hoevenaar van de hoeve [[Vorst]], naast het kapelletje, toegewijd aan Maria van [[Binderen]], dat in 1941 werd gebouwd met de stenen van een afgebroken oud bakhuisje. Op de achtergrond hoeve Ruth.]]
[[Image:Kapel maria van binderen hazeldonkseweg.jpg|thumb|400px|Ties Verbeten, vroegere hoevenaar van de hoeve [[Vorst]], bij het kapelletje.]]
[[Image:Kapel Maria van Binderen detail.jpg|thumb|right|300px|Beeld in de Maria van Binderenkapel]]
[[Image:Kapel Maria van Binderen detail.jpg|thumb|400px|Beeld in de Maria van Binderenkapel]]
[[Bestand:05.327.jpg|thumb|400px|Het Mariabeeld werd zo in 1941 naar de kapel gedragen.<br><small>foto collectie r.k. parochie Vlierden</small>]]
[[Bestand:05.328.jpg|thumb|400px|Pastoor Verrijt die de inzegening deed en [[burgemeester Lambooij]] (met de vinger wijzend).<br><small>foto collectie r.k. parochie Vlierden</small>]]
De '''Maria van Binderenkapel''' staat sinds augustus 1941 aan de [[Hazeldonkseweg]] nabij hoeve [[Ruth]].
De '''Maria van Binderenkapel''' staat sinds augustus 1941 aan de [[Hazeldonkseweg]] nabij hoeve [[Ruth]].


Regel 8: Regel 10:


== Naamgeving ==
== Naamgeving ==
De naamgeving "Maria van Binderen" suggereert ten onrechte dat de kapel zou zijn toegewijd aan de ex-keizerin Maria van Brabant. Zoals ook blijkt uit de afbeelding van het Mariabeeldje met het kind Jezus gaat het hier om gewone Maria-devotie.
De naamgeving ''Maria van Binderen'' suggereert ten onrechte dat de kapel zou zijn toegewijd aan de ex-keizerin Maria van Brabant. Zoals ook blijkt uit de afbeelding van het Mariabeeldje met het kind Jezus gaat het hier om gewone Maria-devotie.
De omgeving waarin dit kapelletje staat had vroeger wel nauwe banden met het Helmondse klooster [[Binderen]]. De hoeven [[Vorst]], [[Ruth]] en [[Hazeldonk]] waren in bezit van dit klooster.
De omgeving waarin dit kapelletje staat had vroeger wel nauwe banden met het Helmondse klooster [[Binderen]]. De hoeven [[Vorst]], [[Ruth]] en [[Hazeldonk]] waren in bezit van dit klooster.


==Legende==
==Legende==
Aan de naamgeving van het Helmondse klooster ''Binderen'' is de volgende legende verbonden.
Aan de naamgeving van het Helmondse klooster Binderen is de volgende legende verbonden.
:Maria van Brabant raakte met haar paard en page verdwaald tijdens een jachtpartij. Per ongeluk kwam zij met paard in een moeras terecht. Uit nood bad zij tot God en sprak de woorden: '' 'O God, wees mij genadig, verlos mij uit deze nood. O God 'k binder in!!'' Niemand hoorde haar. Toen zij aan God beloofde een klooster te stichten werd de grond onder haar weer vast en kon zij het moeras ongedeerd verlaten. Het moeras bleekt achteraf niet geschikt te zijn voor bebouwing. Tijdens een avond vroeg zij tijdens haar gebed aan Maria om een geschikte plaats. Toen zij vanuit '''t Oude Huys'' (oude kasteel in Helmond) naar buiten keek zag zij op een hoog veld bij rivier de Aa een aantal cisterciënzer nonnen in wit habijt, in gezelschap van zes jonkvrouwen, lopen. Uiteindelijk werd dit de vestigingsplek van het klooster. De naam van het klooster werd genaamd naar het angstig avontuur van Maria van Brabant; Binder-in, oftewel Binderen.
:Maria van Brabant raakte met haar paard en page verdwaald tijdens een jachtpartij. Per ongeluk kwam zij met paard in een moeras terecht. Uit nood bad zij tot God en sprak de woorden: '' 'O God, wees mij genadig, verlos mij uit deze nood. O God 'k binder in!!'' Niemand hoorde haar. Toen zij aan God beloofde een klooster te stichten werd de grond onder haar weer vast en kon zij het moeras ongedeerd verlaten. Het moeras bleekt achteraf niet geschikt te zijn voor bebouwing. Tijdens een avond vroeg zij tijdens haar gebed aan Maria om een geschikte plaats. Toen zij vanuit '''t Oude Huijs'' (oude kasteel in Helmond) naar buiten keek zag zij op een hoog veld bij rivier de Aa een aantal cisterciënzer nonnen in wit habijt, in gezelschap van zes jonkvrouwen, lopen. Uiteindelijk werd dit de vestigingsplek van het klooster. De naam van het klooster werd genaamd naar het angstig avontuur van Maria van Brabant; Binder-in, oftewel Binderen.
Dit verhaal is echter gebaseerd op een mythe ofwel volksverhaal en dient niet als realiteit te worden beschouwd.  
Dit verhaal is echter gebaseerd op een mythe ofwel volksverhaal en dient niet als realiteit te worden beschouwd.  


== Nog een mirakel van Binderen ==
== Nog een mirakel van Binderen ==
Zoals boven beschreven was het avontuur van Maria van Brabant in het moeras het eerste mirakel van Binderen. In de volksmond is het tweede mirakel van Binderen wel het terugvinden van een [[grafsteen]] van zuster Levina van Eyll. Zij overleed in 1633. Op haar grafsteen staat ook haar zuster Johanna, abdis van Binderen. De vraag is echter, of deze steen ook daadwerkelijk als zodanig is gebruikt. De steen sneuvelde tijdens de afbraak van het klooster. De ene helft werd door Augustus Stassen teruggevonden bij [[kasteel Croy]], de andere helft verdween spoorloos.<br>
Zoals boven beschreven was het avontuur van Maria van Brabant in het moeras het eerste mirakel van Binderen. In de volksmond is het tweede mirakel van Binderen wel het terugvinden van een grafsteen van zuster Levina van Eijll. Zij overleed in 1633. Op haar grafsteen staat ook haar zuster Johanna, abdis van Binderen. De vraag is echter, of deze steen ook daadwerkelijk als zodanig is gebruikt. De steen sneuvelde tijdens de afbraak van het klooster. De ene helft werd door Augustus Stassen teruggevonden bij kasteel Croy, de andere helft verdween spoorloos.
Eind 2005 kwam de Deurnese hovenier [[Pieter van Nunen]] tijdens een fietstocht langs het Helmondse kapelletje en zag daar de beschadigde grafsteen staan. Tot zijn verbazing herkende hij de steen. Deze leek namelijk erg veel op de steen die hij tegen zijn huis had staan. Die had Pieter enkele jaren daarvoor gevonden in een beekje in Deurne. Hoe de steen daar terecht is gekomen, is de vraag; waarschijnlijk werden delen van Binderen naar Deurne vervoerd als bouwmateriaal.<br>
 
Eind 2005 kwam de Deurnese hovenier [[Pieter van Nunen]] tijdens een fietstocht langs het Helmondse kapelletje en zag daar de beschadigde grafsteen staan. Tot zijn verbazing herkende hij de steen. Deze leek namelijk erg veel op de steen die hij tegen zijn huis had staan. Die had Pieter enkele jaren daarvoor gevonden in een beekje in Deurne. Hoe de steen daar terecht is gekomen, is de vraag; waarschijnlijk werden delen van Binderen naar Deurne vervoerd als bouwmateriaal.
 
Inmiddels is de ontbrekende helft van de grafsteen herenigd met de andere helft bij de Helmondse kapel van Binderen, en zo zijn de twee zusters na een scheiding van 372 jaar bij elkaar.
Inmiddels is de ontbrekende helft van de grafsteen herenigd met de andere helft bij de Helmondse kapel van Binderen, en zo zijn de twee zusters na een scheiding van 372 jaar bij elkaar.


[[categorie:kapel]]
[[categorie:kapel]]

Versie van 22 jun 2019 09:12

Ties Verbeten, vroegere hoevenaar van de hoeve Vorst, bij het kapelletje.
Beeld in de Maria van Binderenkapel
Het Mariabeeld werd zo in 1941 naar de kapel gedragen.
foto collectie r.k. parochie Vlierden
Pastoor Verrijt die de inzegening deed en burgemeester Lambooij (met de vinger wijzend).
foto collectie r.k. parochie Vlierden

De Maria van Binderenkapel staat sinds augustus 1941 aan de Hazeldonkseweg nabij hoeve Ruth.


Kapelstichting

Deze kapel is gebouwd van de afbraak van een oud bakhuisje dat daar destijds stond. In augustus 1941 werd het kapelletje plechtige ingewijd door pastoor Verrijt. Het Mariabeeld werd naar het kapelletje gedragen door de plaatselijke bewoners Nard Hermans, Willemke Joosten, Driekske Isbouts en Tinus Friesen.

Naamgeving

De naamgeving Maria van Binderen suggereert ten onrechte dat de kapel zou zijn toegewijd aan de ex-keizerin Maria van Brabant. Zoals ook blijkt uit de afbeelding van het Mariabeeldje met het kind Jezus gaat het hier om gewone Maria-devotie. De omgeving waarin dit kapelletje staat had vroeger wel nauwe banden met het Helmondse klooster Binderen. De hoeven Vorst, Ruth en Hazeldonk waren in bezit van dit klooster.

Legende

Aan de naamgeving van het Helmondse klooster Binderen is de volgende legende verbonden.

Maria van Brabant raakte met haar paard en page verdwaald tijdens een jachtpartij. Per ongeluk kwam zij met paard in een moeras terecht. Uit nood bad zij tot God en sprak de woorden: 'O God, wees mij genadig, verlos mij uit deze nood. O God 'k binder in!! Niemand hoorde haar. Toen zij aan God beloofde een klooster te stichten werd de grond onder haar weer vast en kon zij het moeras ongedeerd verlaten. Het moeras bleekt achteraf niet geschikt te zijn voor bebouwing. Tijdens een avond vroeg zij tijdens haar gebed aan Maria om een geschikte plaats. Toen zij vanuit 't Oude Huijs (oude kasteel in Helmond) naar buiten keek zag zij op een hoog veld bij rivier de Aa een aantal cisterciënzer nonnen in wit habijt, in gezelschap van zes jonkvrouwen, lopen. Uiteindelijk werd dit de vestigingsplek van het klooster. De naam van het klooster werd genaamd naar het angstig avontuur van Maria van Brabant; Binder-in, oftewel Binderen.

Dit verhaal is echter gebaseerd op een mythe ofwel volksverhaal en dient niet als realiteit te worden beschouwd.

Nog een mirakel van Binderen

Zoals boven beschreven was het avontuur van Maria van Brabant in het moeras het eerste mirakel van Binderen. In de volksmond is het tweede mirakel van Binderen wel het terugvinden van een grafsteen van zuster Levina van Eijll. Zij overleed in 1633. Op haar grafsteen staat ook haar zuster Johanna, abdis van Binderen. De vraag is echter, of deze steen ook daadwerkelijk als zodanig is gebruikt. De steen sneuvelde tijdens de afbraak van het klooster. De ene helft werd door Augustus Stassen teruggevonden bij kasteel Croy, de andere helft verdween spoorloos.

Eind 2005 kwam de Deurnese hovenier Pieter van Nunen tijdens een fietstocht langs het Helmondse kapelletje en zag daar de beschadigde grafsteen staan. Tot zijn verbazing herkende hij de steen. Deze leek namelijk erg veel op de steen die hij tegen zijn huis had staan. Die had Pieter enkele jaren daarvoor gevonden in een beekje in Deurne. Hoe de steen daar terecht is gekomen, is de vraag; waarschijnlijk werden delen van Binderen naar Deurne vervoerd als bouwmateriaal.

Inmiddels is de ontbrekende helft van de grafsteen herenigd met de andere helft bij de Helmondse kapel van Binderen, en zo zijn de twee zusters na een scheiding van 372 jaar bij elkaar.