U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Markt 6

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Markt 6: boter, kaas en spekhandel van Piet Knijnenburg met links de pomp op de Markt. Foto: collectie Harry Knijnenburg
Foto is genomen na de eerste verbouwing in 1948. Het rechtse gedeelte van de winkel was voorheen een slaapkamer en hierdoor werd de winkel ongeveer 2 keer zo groot. Het adres was toen nog "Markt C.3" en het telefoonnummer was 69. Foto ter beschikking gesteld door Harry Knijnenburg
De winkel zoals die in 1948 na de eerste verbouwing er van binnen uitzag met de trotse uitbaters. Vlnr: Piet Knijnenburg zijn echtgenote Marie Knijnenburg-Brouwers zoon Wout en dochters Roos en Nel achter de toonbank. Foto: collectie Harry Knijnenburg
Het pand op het adres Markt 6 na de laatste verbouwing en heropening op 18 november 1965. Van het oorspronkelijke pand was niets meer over. De VéGé winkel werd toen gerund door Wout Knijnenburg en z'n vrouw Bets van de Beek. Het rechtse gedeelte (automatiek met cafetaria) was eigendom van Nelly Knijnenburg die het 5 jaar later overdroeg aan broer Piet

.

Op Markt 6[1] was lange tijd het levensmiddelenbedrijf VéGé van Piet Knijnenburg gevestigd. De geschiedenis van het perceel op de huidige adressen Markt 6 valt vóór 1736 samen met die van hotel de Zwaan op Markt 8 en het perceel op het huidige adres Markt 7.


Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Op 21 maart 1918 verkocht Johanna (Hanneke) Maas (1871-1958), alias Hanneke Brouwers, aan Willem Tebaerts (1872-1960), schoolhoofd te Obdam, (zwager van Wouter Kortooms) een gedeelte van het pand op het huidige adres Markt 7 voor 1300 gulden. Hij bouwde een nieuw pand tegen het bestaande, dat 15 november 1918 in gebruik werd genomen.
 • In 1920 kocht Piet Knijnenburg het pand van Tebaerts en liet het meteen verbouwen tot een winkel in levensmiddelen, kaas en vleeswaren.
 • In 1925 liet Piet Knijnenburg, na veel strubbelingen met de gemeente in verband met de rooilijn, zijn pand verbouwen.
 • Op 23 juni 1949 kreeg Piet Knijnenburg vergunning om zijn winkel opnieuw te verbouwen en te vergroten. Er kwam een VéGé-winkel in het pand. Op 11 augustus 1949 om 15:00 uur vond de heropening plaats.
 • In 1959 verhuisde Piet Knijnenburg naar de Aaltje Reddingiusstraat 10.
 • In 1960 verkocht Piet Knijnenburg het pand aan de firma Knijnenburg.
 • In november 1964 werd het pand gesloopt. Aan de gemeente werd toen 35 m2 grond verkocht zodat de rooilijn naar achteren kon worden gebracht.
 • Bij een boedeldeling op 20 juli 1965 werd het goed gesplitst. De winkelierster Petronella Gerarda Knijnenburg verwierf na herbouw de cafetaria en bovenwoning op het adres Markt 6A en de winkelier Hendricus Waltherus (Wout) Knijnenburg het perceel Markt 6, een zelfbedieningswinkel.
 • Op dinsdag 16 november 1965 opende Wout Knijnenburg een hypermoderne, door de Gebr. Van Doorne verbouwde winkel met een winkeloppervlak van ruim 130 vierkante meter.
 • Nadat de VéGé-winkel was gestopt vestigde op 5 juni 1973 het Assurantiekantoor Rijnders b.v. zich in het pand. Tot zij op 1 juni 1983 verhuisden naar Lage Kerk 22.
 • Later vestigden zich bloemenzaak Hendriks (Markt 6) en cafetaria De Markt (Markt 6a) in het pand.
 • Na een volledige verbouwing opende Vivian van der Steijn op donderdag 12 mei 2011, in het pand van haar vader Henk, het Italiaans restaurant "Senza Pari" (zonder gelijke).
Bronnen, noten en/of referenties
 1. Bij de samenstelling van de chronologie is gebruik gemaakt van het werk van Jan Bakens, medewerker van het Streekarchivariaat Peelland.