U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Marmabar: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Marmabar Liessel Café Verstappen later Marmabar Gelegen aan de Hoofdstraat 81 te Liessel (eerder huis nr.L210) De kasteleins waren achtereenvolgend: Willem Ver...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(16 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Marmabar Liessel
[[Bestand:L60.422 .jpg|thumb|400px|De Marmabar. Foto collectie: Harrie Martens LHE]]
[[Bestand:25.316.jpg|400px|thumb|Biljarters in Café Verstappen later Marmabar in Liessel omstreeks 1954. Foto collectie: LHE-collectie Leo Welten]]
Café de '''Marmabar''' in [[Liessel]] aan de [[Hoofdstraat 81]] kreeg zijn naam in 1969 toen '''Mar'''inus van Bussel en '''Ma'''ria Verstappen deze zaak  overnamen van hun respectievelijke schoonouders en ouders, [[Antoon Verstappen (1898-1990)|Toon Verstappen]] en Josephina Hubertina (Fien) Gerardts (1902-1979).


Café Verstappen later Marmabar


Gelegen aan de Hoofdstraat 81 te Liessel (eerder huis nr.L210)
Voorheen had het café de adressen C.95, E.100, E.77, L.210 en Hoofdstraat 26.  


De kasteleins waren achtereenvolgend:  Willem Verleijsdonk ( bijnaam Willem Koek) en Lies Suikerbuik Toon Verstappen en Fien Gerards – Marinus van Bussel en Maria Verstappen.  
Voordat café Verstappen werd overgenomen door [[Marinus van Bussel]] en Maria Verstappen waren achtereenvolgens [[Wilhelmus Verleijsdonk (1893-1961)|Willem Verleijsdonk]], bijgenaamd [[Willem Koek]], met Lies Suikerbuik van 1930 tot 1931 en Toon Verstappen met zijn vrouw Fien Gerardts van 1932 tot 1969 kastelein in dit café.


Toon Verstapen had tevens een aannemersbedrijf. Voorheen stond in het café ook een beugelbaan ook wel Jensboan genoemd.
Het café werd door Willem Verleijsdonk geopend op zaterdag 23 augustus 1930. Tot op dat moment waren er in Liessel vijf cafés, waar er voorheen, volgens het bericht ter gelegenheid van die opening in de [[Zuidwillemsvaart (krant)|Zuid-Willemsvaart]] meer dan twintig waren geweest.<ref>Redactioneel artikel en advertentie in  [http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000039274:mpeg21:p004 De Zuid-Willemsvaart.]</ref> Willem Verleijsdonk, die tevens als schoenmaker de kost verdiende, schonk Bavariabier in zijn café.  


Het café is het clubhuis van: het Sint Hubertus gilde, dartvereniging In the Pocket, biljartverenigingen Nooit gedacht, Steeds vooruit en Vios.
Toen Willem Verleijsdonk op 20 november 1931 met zijn gezin naar Breda verhuisde, werd het café overgenomen door Toon en Fien Verstappen. Toon Verstappen was metselaar van beroep en had tevens een aannemersbedrijf. Vroeger stond in het café ook een beugelbiljart, ook wel jensbaan genoemd.
 
Het café is het clubhuis van de volgende Liesselse verenigingen:
*het [[Sint-Hubertusgilde]]
*[[dartvereniging In the Pocket]]
*[[biljartverenigingen Nooit Gedacht]]
*[[biljartvereniging Steeds Vooruit]]
*[[biljartvereniging VIOS]]
*[[de Marmatrimmers]]
*[[Wielercomité Marmabar]]
 
{{Appendix}}
[[categorie:café]]

Huidige versie van 2 feb 2019 om 15:58

De Marmabar. Foto collectie: Harrie Martens LHE
Biljarters in Café Verstappen later Marmabar in Liessel omstreeks 1954. Foto collectie: LHE-collectie Leo Welten

Café de Marmabar in Liessel aan de Hoofdstraat 81 kreeg zijn naam in 1969 toen Marinus van Bussel en Maria Verstappen deze zaak overnamen van hun respectievelijke schoonouders en ouders, Toon Verstappen en Josephina Hubertina (Fien) Gerardts (1902-1979).


Voorheen had het café de adressen C.95, E.100, E.77, L.210 en Hoofdstraat 26.

Voordat café Verstappen werd overgenomen door Marinus van Bussel en Maria Verstappen waren achtereenvolgens Willem Verleijsdonk, bijgenaamd Willem Koek, met Lies Suikerbuik van 1930 tot 1931 en Toon Verstappen met zijn vrouw Fien Gerardts van 1932 tot 1969 kastelein in dit café.

Het café werd door Willem Verleijsdonk geopend op zaterdag 23 augustus 1930. Tot op dat moment waren er in Liessel vijf cafés, waar er voorheen, volgens het bericht ter gelegenheid van die opening in de Zuid-Willemsvaart meer dan twintig waren geweest.[1] Willem Verleijsdonk, die tevens als schoenmaker de kost verdiende, schonk Bavariabier in zijn café.

Toen Willem Verleijsdonk op 20 november 1931 met zijn gezin naar Breda verhuisde, werd het café overgenomen door Toon en Fien Verstappen. Toon Verstappen was metselaar van beroep en had tevens een aannemersbedrijf. Vroeger stond in het café ook een beugelbiljart, ook wel jensbaan genoemd.

Het café is het clubhuis van de volgende Liesselse verenigingen:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Redactioneel artikel en advertentie in De Zuid-Willemsvaart.