U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Martinus Petrus Johannes Hubertus van Doorne (1932-2006)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Martien van Doorne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martien van Doorne
15.940.jpg
foto op gedachtenisprentje
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Petrus Johannes Hubertus van Doorne
Roepnaam Martien
Geboorteplaats Eindhoven
Geboortedatum 22 april 1932
Overl.plaats Waalre
Overl.datum 18 april 2006
Partner(s) Elly Derix
Beroep(en) directeur
Echtgenote Elly.
Foto: collectie gedachtenisprentjes heemkundekring
Stamboom.png Klik hier voor de
stamboom van " Van Doorne "

Martinus Petrus Johannes Hubertus (Martien) van Doorne was de oudste zoon van DAF-oprichter Hub van Doorne en Rie Reijnders en was van 1971 tot 1975 voorzitter van de raad van bestuur van het familiebedrijf.


Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na zijn HBS opleiding werkte hij in een machinefabriek, een assenfabriek in Duitsland, bij Peugeot in Frankrijk en in een motorenfabriek in de VS. In 1961 trad hij toe tot de raad van bestuur, in 1965 werd hij vice-president. In 1971 werd hij voorzitter van de raad van bestuur van DAF. Hij tekende onder andere voor het socialele beleid bij DAF. In 1975 droeg hij de leiding van DAF over aan zijn jongere broer Piet.

Na zijn aftreden werd hij vice- voorzitter van de raad van commissarissen. Hij was onder andere president- commissaris bij MCB (metaal) in Valkenswaard, Vado Beheer, de B&G (hekwerk) groep in Best en Eindhoven Airport. Verder maakte hij onder andere deel uit van de Eindhovense Fabrikanten Kring, de Brabants Zeeuwse werkgeversvereniging, de Kamer van Koophandel, de raad van toezicht van het Elkerliek Ziekenhuis, was hij voorzitter van de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD) en beschermheer van het Sint-Jorisgilde.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Van Doorne was gehuwd met Elly Derix (1936-2007) en had drie zonen en één dochter. Martien van Doorne bouwde zijn landhuis in het kasteeldomein bij het Groot Kasteel, genaamd Wolfsberg. Dit deel van het kasteeldomein was tussen 1892 en 1918 aangelegd op de vroegere bouwlanden van de kasteelboerderij. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Waalre. Hij overleed vier dagen voor zijn 74-ste verjaardag.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor zijn vele werk bij DAF en ook zijn grote betrokkenheid bij het verenigingsleven in Deurne ontving Martien van Doorne de navolgende onderscheidingen:

Cultuurcentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Het Cultuurcentrum Martien van Doorne werd naar hem vernoemd, zo werd bekend gemaakt tijdens de officiële opening op 7 maart 2009. Van Doorne heeft zelf nog toestemming gegeven voor het gebruik van zijn naam.