U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Mater Amabilisschool

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1=Riena van Nunen2=Toos Pubben3=Annie Lensen (later gehuwd met Paul Jacobs)4=5=Kuunders6=Ootje Thielen7=Anneke van Otterdijk (later gehuwd met Aarts)8=Köhnen9=Van Someren uit Liessel10=Lies Jansen uit Liessel11=12=Riek Goossens13=Jetje van de Elzen (later gehuwd met Sjaak Obers)14=15=Annie Martens (later gehuwd met Paul van Oers)16=17=Riek van Rijssel uit Vlierden18=19=20=21=22=Corrie Knapen (later gehuwd met Sjors van Beurden)23=Marietje Verhoeven24=Tonnie van Oosterhout (later gehuwd met Hans Kivits)25=26=27=Mien Nooijen (later gehuwd met Jan Coolen)28=Cobi Hartjens (later gehuwd met Piet Nooijen)29=30=31=Martha van Rijssel (later gehuwd met Rompen)32=mevrouw Roefs33=
Een uitstapje van de Mater Amabilisschool in 1954 naar Schiphol.
Mater Amabilisschool. vlnr: A. Hermans, J. van de Mortel, pastoor Van Dinter, mw. Swinkels, mw. Bennenbroek, mw. Van Helmond-van Rixel, zuster Machtilda, mw. Weijenborg-Pot, mw. Roefs.
foto collectie gemeente Deurne
Klik op het icoon voor de namen.

De Mater Amabilisschool startte in Deurne op 1 oktober 1952 onder bestuur van huishoudschool Sancta Maria. Het was een tweejarige opleiding voor meisjes van 17 tot 25 jaar, waarbij les werd gegeven in de vakken naaien, koken, hygiëne, handenarbeid, medische raad, godsdienst, muziek en maatschappijleer.


De meisjes van de Mater Amabilisschool, ook wel afgekort als MAS, kregen vijf uur per week les. De opleiding was weinig schools en en vooral ingesteld op de praktijk van alledag en het vormen der meisjes tot degelijke R.K. vrouwen en huismoeders.

Er werden ook sportieve ontmoetingen met de MAS uit Asten georganiseerd.

De Mater Amabilisschool was in 1958 nog in het voormalige kloostergebouw Sancta Maria gevestigd en stond later op de plek hoek Kruisstraat-Muggenhoek (Flemingstraat), waar later de eerste gymzaal zou verrijzen.

De school had rond de jaren 1960 ook een eigen schoolblad, Klanken genaamd.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]


Diploma-uitreiking Mater Amabilisschool circa 1965 in Rust Roest.
Spreker Kees Brood reikte ook de diploma's uit.
foto's collectie Ton Hartjens

Bronnen, noten en/of referenties
  • Voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 5 juli 1952
  • "Deurne’s M.A.-school levert 18 juli eerste gediplomeerden af.”, "Een cursus voor werkende meisjes”, “Ook school voor jongens” voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 25 juni 1955.
  • "Zeven jaar Mater Amabilischool te Deurne”, “Dinsdag 7 juli bijeenkomst in zaal Rust Roest Voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van zaterdag 4 juli 1959.