U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Meiboom

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het planten en feestvieren rond de meiboom is een oud gebruik dat vroeger ook in Vlierden-Brouwhuis voorkwam.


Verbod op planten van meiboom 1712[bewerken | brontekst bewerken]

Door de overheid werd geprobeerd om paal en perk te stellen aan dit gebruik, dat dikwijls met overmatig drankgebruik gepaard ging. Zo was in de Deurnese keuren en breuken van 1712 bepaald dat er een boete van twee goudgulden stond op het kappen of verhandelen van een meiboom.

Vechtpartij rond meiboom 1752[bewerken | brontekst bewerken]

De feestelijkheden rond de meiboom leidden wel eens tot excessen. De vrijgezellen van het dorp plantten voor hun stamcafé een meiboom en gingen die vervolgens "verdrinken". Dit gebeurde ook op 4 juni 1752 in Brouwhuis voor de herberg van Luitje, de weduwe van Jan van de Loverbos.

Een van de feestvierende vrijgezellen was de molenaarszoon Huibert van den Boomen uit Lierop, die een oogje had laten vallen op de 24-jarige herbergiersdochter Jennemie. Toen hij haar bij de gootsteen het hof ging maken werd dit ontdekt door Jan Janse Velders, de knecht van de herbergierster, en hij en zei tegen van den Boomen, terwijl hij hem een tikje op de schouder gaf: Huíjbert, gij bent een kleijn schelmtje. Toen Velders deze opmerking nog eens herhaalde ontstak Van den Boomen in woede, gooide een brandende turf naar Velders en verwondde hem met een mes. Hendrik, de broer van Huibert, ging zich er ook mee bemoeien, greep Jan bij de keel en daagde hem uit tot een gevecht. De herbergierster haalde de ruziezoekers uit elkaar en gooide ze buiten. Maar eenmaal buiten werd Jan Velders opnieuw door Huibert met een mes aangevallen. Hendrik Meulendijks nam ook deel aan het gevecht en raakte daarbij aan zijn hand gewond en Velders liep messteken aan beide armen op. Opnieuw wist herbergierster Luijtje de partijen te scheiden, haalde de Brouwhuise jongelui naar binnen, gooide die van Lierop eruit en sloot de deuren. De Lieroppenaren daagden die van Brouwhuis nog uit: Morjeu, schelmen, komt eruit, wij sullen uw kort en kleijn snijden.

Meiboom 2003[bewerken | brontekst bewerken]

Ook recent werd nog een meiboom in de gemeente Deurne geplant, maar deze keer had het de goedkeuring van de overheid en verliep alles vreedzaam. Op vrijdag 2 mei 2003 werd er in de achtertuin van zorgboogcentrum De Nieuwenhof een 12 meter hoge meiboom onthuld door burgemeester Daandels. Door de bewoners van het centrum waren honderden schildjes en andere voorwerpen gemaakt die ter versiering aan een van de vijf ringen tellende boom werden gehangen.