U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Meistraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bezig met het laden van de kaart...
Een in december 2023 opgegraven loopgraaf uit de Tweede Wereldoorlog bij het bouwrijp maken van een terrein aan de Meistraat.

De historische Meistraat (Meijstraat) in Neerkant is het gedeelte van de huidige Keulsebaan vanaf de Tankweg tot aan de Limburgse grens.


De huidige Meistraat was in 1832 het zuidelijke gedeelte van de Vinkenbroekschestraat en het eerste gedeelte van de inmiddels verdwenen historische weg van de Schelm naar Meijel. Het toponiem Aan de Meistraat omvatte bij de invoering van het kadaster in 1832 de kadastrale percelen sectie I 720-752, gelegen aan weerszijden van de historische Meistraat (op de kaart rood omcirkeld).


Een vroege vermelding van de Meistraat is van 29 september 1752 toen de drossaard en schepenen van Deurne bij een inspectie tot het verbeteren van de weg van Liessel naar Meijel constateerden dat die er slecht bijlag en opdracht gaven die van Meijl aan te seggen dat de Meijstraat na behooren moeten repareeren, de leegtens vullen, daartoe het sant van de hoogtens te gebruijken.[1]

Meistraat in Vlierden

Ook in Vlierden was vroeger een Meistraat (Meijstraat, Meijstraete), namelijk de huidige Schooteindseweg en in het verlengde daarvan de Rijntjesdijk.Een vroege vermelding daarvan komt voor in het Vlierdense cijnsboek van de heer van Helmond van 1644, toen mr. Jan van Doerne cijns moest betalen uijt eenen acker geleghen aen de Meijstraete, 3 lopense.


Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe toegang 13181 gemeentearchief Deurne inv.nr. 1405.