U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Mixed Hockeyclub Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2024 om 12:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De meisjes die na de oprichting van de damesafdeling van Mixed Hockeyclub Deurne het eerste Deurnese dameshockeyelftal vormden.
Foto: collectie Peter Vink
Met een fraaie overwinning van 3-0 op Geleen, keerde Heren 1 van Mixed Hockeyclub Deurne terug uit de Mijnstreek. Klik op het icoon voor meer informatie.
Mixed Hockey veteranenteam in mei 1967. Klik op het icoon voor meer informatie.
Mixed Hockeyclub Deurne damesteam 1979. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto's: (3 onderste) collectie Ton Hartjens
De "Venlosche Hockeyclub te Deurne" (VHC 3 a) (Artikel in het Dagblad van het Zuiden van 8 april 1944).
Collectie Nel van Dinther-010 LR.jpg

Mixed Hockeyclub Deurne (MHC Deurne) is een voortzetting van hockeyclub DOS die op 14 mei 1941 onder de vlag van sportvereniging DOS werd opgericht.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten tijde van de oprichting was de vrouw in de sport nog een volslagen ondenkbaar begrip, tenminste in Deurne en zéker als het een gemengde sportvereniging was. In een afgescheiden meisjesclub, dat viel nog wel te rijmen met de denkbeelden uit die tijd maar er was tijdens het pastoraat van pastoor Roes ronduit moed voor nodig om toe te treden tot een gemengde sportvereniging. De meisjes van het eerste uur hadden die durf zij volgden het bestuur in alle avonturen, die door de leiding van de club ondernomen werden.

Daar was allereerst de zwarte competitie, die de club in staat van oorlog bracht met de hockey-bond. Daar waren de reizen voor uitwedstrijden met alle daaraan verbonden kwalijke kansen op klopjachten van de Duitse bezetter. Nadat sportvereniging DOS uiteen was gevallen speelden de Deurnese jongens, mede door de Tweede Wereldoorlog, enige tijd onder de vlag van VHC (Venlose hockeyclub) onder de naam VHC-3a. Nog tijdens de oorlog is de naam, mede door de toevoeging van een damesafdeling, Mixed Hockeyclub Deurne ontstaan.

In doelpunten en kampioenschappen volgden de dames het spoor van de heren. In het kroonjaar van de hockeyclub werden de heren kampioen van de 2e klasse en de dames deden daar niet voor onder en brachten een zelfde wapenfeit binnen. Deurne kwam toen uit tegen het eerste elftal van de grote stad Breda en wij mannen waren daar al even trots op als de meisjes zelf.

Bij het 25-jarig bestaan in 1966 telde de club 111 leden, het merendeel onder de achttien jaar. Leden van het eerste uur waren: Peter Vink, Jo Wasser, Wim Wasser, Emanuel Theelen, Vincent Theelen, Adriaan Hartjens, Hans Veltmans, Harry Maas, Joop Peijnenburg, Koos Bekkers, Wim Jegerings, Frans van Elten, Jac van Rijswijk, Harry Bekkers en Frans Bekkers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties