U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Molenstraat 28

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het pand kort voor de afbraak.
foto collectie gemeente Deurne
Het pand in 1975
foto collectie Ton Hartjens

Het adres Molenstraat 28, het linker gedeelte van het dubbelpand met Molenstraat 26, was lange tijd het woonhuis van de familie Gerard Coopmans en later Janus (Broer) Verhuijsen.


De geschiedenis van dit adres gaat terug tot 12 december 1886 toen Hendrik Koch een gedeelte van de tuin naast zijn geboortehuis en de daarachter gelegen akker, groot 700 m², voor 120 gulden verkocht aan Gerard Coopmans, die enkele maanden daarvoor ook al de oude lagere school aan de overkant van de straat had aangekocht.
De hele strook grond tussen de voormalige Wiemel, de huidige Wever en de voormalige Hogeweg, de huidige parkeerinrit achter het appartementencomplex Molenberg, was van ouds eigendom van de pottenbakker Mathijs Koch, die het waarschijnlijk van zijn schoonvader had verkregen en later doorgaf aan zijn kinderen.
Op het aangekochte perceel bouwde Coopmans in of kort voor 1888 een huis. In 1894 kwam, er een bijbouw aan het huis.
Gerard Coopmans had een winkel op het adres F.22. het latere adres Molenstraat 26. In 1903 startte op laatstgenoemd adres zijn zoon Piet een bakkerij bij de winkel. Het losstaand gebouwtje achter het huis, dat in genoemd jaar werd geplaatst, was waarschijnlijk de bakkerij. Later verhuisde bakkerij Coopmans naar de Stationsstraat.

Het adres F.23 wijzigde per 1 januari 1955 in Molenstraat 28. De bewoner was toen Broer Verhuijsen met zijn gezin. Volgens een latere adressenlijst van 1960 woonde er toen aannemer Gerrit Coopmans.

Later was hier ook reclamestudio De Spiegel gevestigd.

Bij de reconstructie van het centrum en de verwezenlijking van het winkelcentrum De Wolfsberg moest er in 2004 bij het pand een damwand worden geplaatst om verzakking te voorkomen (zie fotogalerij).