U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Museum Techniek met 'n Ziel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Inkijk in het nieuwe onderkomen van museum Techniek met 'n Ziel bij de (her)opening op 8 juni 2013
Een van de schilderingen van Catharina Driessen in Techniek met 'n Ziel

Museum Techniek met 'n Ziel aan de Dorpsstraat 23 in Neerkant toont een verzameling techniek van 1900 tot heden, met een vleugje nostalgie.


Het museum was oorspronkelijk van 2003 gevestigd boven het pand van de JeHaBe-winkel aan de Dorpsstraat 5 in Neerkant en werd gesticht door de Neerkantse elektrotechnicus Henk Joosten nadat hij in 2002 zijn winkel had overgedragen aan zijn medewerkers Gerard Loomans, Maarten Waals en Carlo van Heugten. Bij veel voorwerpen verzamelde en archiveerde Henk ook de daaraan verbonden verhalen. Het museum is bestuurlijk ondergebracht in een stichting.

Henk Joosten was in 2007 een van de grote leveranciers voor de succesvolle tentoonstelling 'Wauw!' in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch over de jaren zeventig. Hier was onder meer de evolutie van elektrische apparatuur te aanschouwen en was er een originele werkplaats van vroeger te zien.

De nostalgie die het toen zo goed deed, valt ook te ondergaan in Joostens eigen museum Techniek met een Ziel.

Na een flinke verbouwing en uitbreiding werd het museum op 1 juni 2008 heropend door burgemeester Daandels. Henk Joosten liep al lang rond met plannen om het museum uit te breiden met een winkel, woonkamer, keuken en café in de sfeer van de jaren vijftig. Doordat het magazijn van JeHaBe werd verplaatst, kwam er ruimte om uit te breiden.

In 2013 verhuisde het museum naar het vrijgekomen gebouw van Rabobank Neerkant aan de Dorpsstraat 23. Burgemeester Mak en Jeroen van den Ingh, algemeen directeur van Rabobank Peelland Zuid, verrichtten op 8 juni 2013 samen de officiële (her)opening.

Joosten vroeg aan Catharina Driessen, een Neerkantse kunstschilderes, een stalraampje te schilderen. Het resulteerde in een opdracht die drie maanden duurde, waarbij de kunstenares meedacht en allerlei decorstukken maakte, van geschilderde hammen boven de schouw tot een oud bureautje.

Op basis van het jaarlijkse bezoekersaantal op de voormalige locatie werd bij de verhuizing geschat dat de tienduizendste bezoeker zich ergens in 2018 zou aandienen. Het museum verwelkomde haar tienduizendste bezoeker echter al dinsdag 20 september 2016. De eer viel te beurt aan de voormalig Helmondse persfotograaf Pierre van de Meulenhof. De eerste bezoekers op die dinsdagmiddag waren de Neerkantse oud-prinsen. 's Middags was de Helmondse heemkundekring Helmont te gast bij hun Neerkantse collega-heemkundigen. In die groep bevond zich de tienduizendste bezoeker. Als oudste lid van heemkundekring Helmont viel de eer te beurt aan Pierre van de Meulenhof. Hij kreeg bloemen en een oorkonde uit handen van voorzitter Ad Cosijn van het museum.

Het museum vervult ook een sociale en pedagogische taak door het geven van technieklessen aan scholen. In het museum is ook een expositieruimte voor kunst uit de omgeving en het biedt onderdak aan de heemkundewerkgroep De Ziel van Neerkant.

Bronnen, noten en/of referenties


DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI[brontekst bewerken]

De informatie die hier staat wordt gebruikt om over te hevelen naar WikiTude. Dit is onderdeel van het DeurneWiki TR Plekke project dat als doel heeft geselekteerde artikelen uit DeurneWiki over te brengen naar WikiTude, een nlwikipedia:Toegevoegde realiteit. Zie hier onder hoe WikiTude te installeren. Voor meer informatie, zie artikel DeurneWiki TR Plekke.

DeurneWiki TR Plekke: DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Naam Museum Techniek met 'n Ziel
Wereld DeurneWiki_TR_Plekke_POI
Korte WikiTude text van object Techniek met 'n Ziel is de naam van een museum in Neerkant met een verzameling techniek van 1900 tot heden en een vleugje nostalgie.

Het museum werd gesticht door de Neerkanter en electrotechnicus Henk Joosten nadat hij zijn zaak had overgedragen aan zijn schoonzoon. Bij veel voorwerpen verzamelde en archiveerde hij ook de daaraan verbonden verhalen. Het museum is ondergebracht in een stichting.

Bestandsnaam van plaatje bij object voor WikiTude Café De Witte in Techniek met een ziel P1020885.JPG
Getoond plaatje Café De Witte in Techniek met een ziel P1020885.JPG
Coordinaten van het object in WikiTude 51.369155° N, 5.865389° E
Lokatie op kaart
Bezig met het laden van de kaart...

Installeren van WikiTude op uw android of iPhone mobiel[brontekst bewerken]

Installeer WikiTude voor uw android toestel: Android robot.svg of WikiTude voor uw iPhone: IPhone.svg door op de links te klikken of via de app-market van uw toestel.